Foran neste ukes ekstraordinære generalforsamling i Vard manglet storeieren Fincantieri onsdag skarve 3,03 prosent for å sikre seg mot at minoritetseierne blokkerer forslaget om å ta verftskonsernet av børs.

Med andre ord begynner storeieren å få dårlig tid om de skal være sikret at planen går som smurt.

Mål om 90 prosent

Etter at Fincantieri kjøpte en mindre post på 10.000 aksjer tirsdag, kontrollerer de 86,97 prosent av aksjene – inkludert de av eierne som har akseptert budet. Målet er kontroll på over 90 prosent.

I en børsmelding natt til onsdag skriver Vard at arbeidet med å ta selskapet av børsen i Singapore vil stanse om forslaget ikke går gjennom på generalforsamlingen.

Det vil også innebære at sluttbudet fra Fincantieri på 0,25 singaporedollar per aksje forfaller.

Vil ha Vard som datterselskap

For at forslaget skal gå gjennom tirsdag, er de avhengige av en godkjennelse fra minst tre firedeler av aksjonærene – noe som vil være en formalitet.

I tillegg må færre enn ti prosent stemme imot. Da samme sak var oppe til avstemming hos aksjonærene i mai, gjaldt dette likevel bare 3,5 prosent.

Ved å sikre seg kontroll over mer av 90 prosent av aksjene får Fincantieri muligheten til å tvangsinnløse de andre aksjonærene. Det vil bane veg for den videre planen om å gjøre Vard til et ordinært datterselskap i det italienske storkonsernet.

Kronglete veg mot målet

Det var høsten 2016 Fincantieri bød på alle aksjene i konsernet med fire verft i Møre og Romsdal.

Siden den gang er budet økt og forlenget en rekke ganger. Bare i juli har konsernet sikret seg ti aksjeposter, men de aller fleste er så små at de utgjør ørsmå endringer i prosent.

Fristen for å akseptere det stående sluttilbudet går formelt ut 7. august.

En firedel av 2012-prisen

Dagens pris på 0,25 dollar verdsetter Vard til rundt 1,7 mrd. kroner – mindre enn en firedel av hva selskapet var verdt i 2012. Da kjøpte Fincantieri drøyt halvparten av aksjene i daværende STX OSV for 3,34 milliarder kroner, noe som verdsatte verftskonsernet til rundt 6,6 milliarder.

Selskapet ble notert på børsen i Singapore i 2010.