Næringsministeren tror på vekst framover:

Minst 1400 færre norske sjøfolk siste tre år

En ny oversikt viser at antallet norske sjøfolkfortsatt synker. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er likevel fornøyd.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Arkivbilde  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Næringsliv

Siden 2009 har det ikke vært samlet inn tall over norske sjøfolk. Da sluttet Rederiforbundet å samle inn opplysninger, mens Statistisk sentralbyrå (SSB) sluttet allerede i 1998.

Tidligere i år besluttet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at det igjen skulle samles inn tall, og nylig kom oversikten fra SSB.

Minst 1400 færre

Den viser at det gjennom 2017 var i gjennomsnitt 19.809 norske sjøfolk på norske skip. Statistikken omfatter personer med norsk fødselsnummer og maritimt arbeidsforhold, registrert blant bedriftene som omfattes av rapporteringsplikten til den såkalte A-ordningen.

Dette er en nedgang fra 20.739 i 2016 og 21.232 i 2015.

I løpet av de tre årene har det med andre ord blitt drøyt 1400 færre norske sjøfolk, ifølge undersøkelsen.

– Fornøyd

Næringsministeren er likevel fornøyd med tanke på den maritime krisen Norge har vært gjennom i kjølvannet av de fallende oljeprisene.

– Disse tallene viser to ting. Først og fremst at det fortsatt er mange sjøfolk i Norge. Oljeprisfallet var en skikkelig trøkk for næringen, og mange sjøfolkmistet jobben. Dessuten ser vi at antallet gjennom denne perioden har holdt seg ganske stabilt, konstaterer han overfor NTB.

(saka fortsetter under)

Basar og dekksarbeidarar tilbake på skolebenken

– Noko må gjerast, eller så forsvinn kunnskapen

Mange erfarne sjøfolk nærmar seg pensjonsalder, og frykta er at dei skal ta med seg verdifull kunnskap bort frå sjøen.

  

Optimisme til sjøs:

Norske rederier forventer å få 1.700 flere folk i arbeid i løpet av året

Alle typer rederier venter oppbemanning i løpet av året. Sjømannsforbundet møter oppgangen med forsiktig optimisme.

 

Tror på vekst

Røe-Isaksen mener tiltakene som regjeringen har satt i gang, med en aktiv politikk for å få rederiene til å flagge skipene sine hjem til Norge, har ført fram. Han sier at nettolønnsordningen har vært viktig for å opprettholde antallet norske sjøfolk.

Oversikten viser at antall sysselsatte norske sjøfolkpå utenlandske skip har gått ned, mens det har gått opp i de norske skipsregistrene.

– Antall arbeidsledige sjøfolk går ned, og jeg tror at vi over tid vil se at det blir flere norske sjøfolk på norskregistrerte skip. Jeg regner med vekst framover, sier han.

– Overrasket

Røe-Isaksen sier at han ble mildt sagt overrasket da han overtok som næringsminister i januar, og fant ut at det ikke lenger fantes en oversikt.

– Det var tall litt her og litt der, men ingen nøyaktig oversikt. Dette mener jeg er viktig for å kunne se hvor mange som jobber på sjøen til enhver tid, ikke minst for å se hvordan utviklingen har vært over tid, sier han.

Røe-Isaksen legger til at departementet nå vil fortsette med å bestille disse tallene jevnlig framover.

Vil se nærmere på tallene

Forrige uke skulle Sjømannsforbundet delta på et møte i departementet der tallene skulle analyseres nærmere.

Forbundsleder Johnny Hansen sier til Sunnmørsposten mandag at han ikke er oppdatert på hva som kom fram i møtet, men at temaet trolig blir tatt opp på landsmøtet i slutten av måneden.

Han ville avvente med å uttale seg om tallene til han hadde nærmere informasjon om hvilke stillinger som var tatt med i oversikten.

Hansen opplyste til NTB i forrige uke at tallene viser at den anslagsvise oversikten forbundet har operert med, er ganske nær de tallene som departementet nå har fått fra SSB.


Anslår at 9000 mistet jobben i maritim næring i fjor

Analysebyrået Menon anslår at 9000 ansatte mistet jobben i maritim næring i løpet av fjoråret.

Minst 1700 færre ansatte på Sunnmøre:

Hver tredje ansatt i lokale rederi har mistet jobben

Langt flere enn ventet mistet jobbene i norske rederier i fjor. Hos lokale rederi er en tredel av de ansatte forsvunnet de siste to årene.