DN-kommentar om Rolls-Royce-kjøp: «Penger ut av vinduet»

Børskommentator i Dagens Næringsliv er svært kritisk til Kongsberg-gruppens kjøp av Rolls-Royce Marine.

Kongsberg overtar: Om alt går etter planen, er Egil Haugsdal i Kongsberg Maritime neste år sjef for de rundt 1600 Rolls-Royce-ansatte på Sunnmøre.   Foto: Marius Simensen

Næringsliv

Kongsberg sitt oppkjøp av Rolls-Royce Marine og statens milliardgaranti, har fått gjennomgå i flere børskommentarer i DN. Mandag innledet avisa med «2,5 milliarder kroner fra staten for å kjøpe en propellfabrikk i Ulsteinvik har vært penger ut av vinduet».

Det blir pekt på at aksjekursen i Kongsberg har gått ned med over 20 prosent siden i sommer. Det gjør at børsverdien har falt med 4,6 milliarder. Emisjonen som skal finansiere kjøpet er på fem milliarder, og dermed vil pengene som hentes inn bare «gjøre opp» for den tapte aksjeverdiene.

I en kommentar onsdag kaller kommentatoren milliardgarantien fra staten en «tullegaranti». Det påpekes at det verken er avgjort hva slags godtgjøring garantistene vil få, eller til hvilken kurs emisjonen skal skje.

– Garantistene har altså påtatt seg et garantistansvar uten å vite hvilken kurs de skal garantere for, heter det videre.

Saka kommer på bordet til den ekstraordinære generalforsamlingen i Kongsberg fredag. Konsernet ønsker å hente inn fem milliarder til oppkjøpet i løpet av to uker. Om alt går etter planen vil Rolls-Royce Marine-avdelingene på Sunnmøre være en del av Kongsberg ved utløpet av mars neste år.


Kongsberg skal hente inn fem milliarder på to uker

Industrikonsernet lanserte fredag Rolls-Royce-emisjonen.

 

Grønt lys for å bruke 2,5 mrd. på Rolls-Royce-kjøp

Et samlet storting stilte seg bak forslaget om å spytte inn penger for at Kongsberg kjøper den maritime virksomheten til Rolls-Royce-konsernet.

Departementet om statens bidrag til Rolls-Royce-kjøp: – Ikke ubetydelig risiko

Regjeringen la fram forslaget som baner vei for at Kongsberg kjøper Rolls-Royce Marine.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Næringsliv