Ledelse: Daglig leder Petter Leon Fauske (tv) og markedsdirektør Per Helge Bevold i de romslige lokalene på Digernes.  Foto: Johan Behrentz

NYSKAPERPRISEN: Kandidat, MMC First Process

Sikrer fiskevelferd på land

Når oppdrettsfisken blir flyttet, skal den hele tida oppleve å være så nært som mulig sitt naturlige miljø. Det blir videreført når MMC First Process følger oppdrettsvirksomheten til land.

– God fiskehelse er viktig, ikke bare for fisken, men også for kvaliteten på maten som forbrukerne får. Når vi lager gode tekniske løsninger som sikrer fiskevelferden, sikrer vi også verdiskapning for kundene våre. Jo bedre vi håndterer fisken, jo bedre blir kvaliteten på sluttproduktet. Det er bærekraft, sier daglig leder Petter Leon Fauske og markedsdirektør Per Helge Devold i MMC First Process.

Montering: Jannicke Sjøholt monterer tekniske komponenter. 

Vekst i landbasert oppdrett

2020 ble året da MMC First Prosess tok steget også til landbasert fiskeoppdrett. Tidligere har man utviklet systemer for god håndtering av pelagisk fisk, skånsom forflytning av oppdrettsfisk mellom merder til brønnbåter og til slakterier. Når de nå lager systemer også for landbasert oppdrett er det banebrytende, og de forventer at den største veksten kommer der i framtida.

– Fiskevelferd og bærekraft er svært viktige konkurranseparametere. Våre løsninger skal bidra til å sikre fiskevelferd, fiskelogistikk, kvalitet og verdiskaping, mener de to lederne, som legger til at selskapet dermed bygger på 30 års erfaring og kunnskap.


Nyskaperprisen 2020
 • Prisen «Årets nyskaper på Nordvestlandet» har som formål å inspirere til bærekraftig utvikling.
 • Kandidater til prisen er bedrifter og enkeltpersoner som har utmerket seg som nyskapende i 2020 ved å utvikle nye produkt eller produksjonsprosesser, eller ved å gjennomføre omstillinger som andre kan lære av.
 • Prisen ble første gang delt ut i 2009, og prisen for 2020 er den niende som deles ut.
 • Etter at Sunnmørsposten oppfordret leserne til å nominere aktuelle kandidater til prisen, kom det inn 15 godt begrunna forslag som har blitt nøye vurdert.
 • Juryen består av representanter fra NTNU, Ålesund kunnskapspark, Sparebanken Møre, Sparebanken 1 SMN, Nordea, Næringsforeningen og Sunnmørsposten.
 • Vinneren får et kunstverk av en lokal kunstner og diplom. Prisen vil bli delt ut før sommeren.
 • Dette er de fem finalekandidatene som juryen i år har plukket ut: Vendanor. Utvikler og produserer automater og selvbetjente løsninger fra Stryn. Satsar på automatar for gass og spylarvæske C Food Norway. Gjør restråstoff fra hvitfisk til høyverdig mat og helsekostprodukter. Svømmeblære blir eksklusiv kinesisk suppe Lars S. Stenerud. Gründer, utvikler og forretningsmann med engasjement i flere bedrifter. Bruker forskning og teknologi for lokal verdiskaping MMC First Prosess. Har løsninger og systemer for skånsom og effektiv håndtering av levende, stor fisk. Bruker forskning og teknologi for lokal verdiskaping Nordnesgruppen. Drifter et helhetlig fangstsystem for fisk med rederi, verksted, notbøteri og opplæring. Stolte av at Nordnes er annleis


Tidligere vinnere av Årets nyskaper

Årets nyskaper på Nordvestlandet ble første gang kåret i 2009, og prisen for 2020 er den niende som deles ut. Tidligere vinnere:

 • 2009: Odim
 • 2010: Jets
 • 2011: Runde Miljøsenter
 • 2012: Farstad Shipping
 • 2013: Patogen analyse
 • 2015: Ulmatech Pyro
 • 2017: Nordic Wildfish, Valderøya
 • 2018: Vard Electro
 • Kilde. Sunnmørsposten

Milliard-reserve

Selskapet, som er verdensledende innen systemer til håndtering, produksjon og kjøling i fiskeindustrien, har anlegg både på Mjølstadnes i Herøy og Digernes i Ålesund. I tillegg har selskapet en avdeling i Haugesund og partnere i Norge og på Baltikum.

Selskapet, som for tida har en ordrereserve på godt over en milliard kroner, har verden som marked. Mye blir levert til Norge, ikke minst til verdensledende brønnbåtselskaper, men også til Sør Amerika, Asia og Nord Amerika. Selskapet har nå 175 egne ansatte, men genererer i tillegg arbeid til 3–400 ansatte blant partnerne. Bare siden sist november har MCC First Process ansatt 26 nye medarbeidere. Det er alt fra utviklingsstillinger og ingeniørerjobber til teknikere, salgsstillinger og administrative stillinger.

– Fabrikken i Fosnavåg har nylig nådd en milepæl med hundre ansatte på et sted, sier den daglige lederen, som legger til at man har utarbeidet bærekrafts-mål for bedriften som alle ansatte skal «eie» og etterleve.

Oppdrett: MMC First Process leverer vesentlige komponenter til landbasert oppdrett for skånsom behandling av fisk.  

Bærekraft gir muligheter

– «Bærekraft» er blitt et mantra i alt fra byplanlegging til produksjon. Men er det lønnsomt for fiskeindustrien?

– Bærekraft gir mange muligheter, både for oss, for hele verdikjeden i leverandørindustrien og for dem som leverer mat. Begrepet er ektefølt hos oss. Alle som jobber med å utvikle produktene våre tenker virkelig på hva som er bra for fisken. De tenker hva som er bra for kundene våre og hvordan vi kan bidra til ei økt verdiskaping, sier de to.


MMC First Process
 • 1986: Gründer Leif Gjelseth etablerte selskapet MCC i Herøy
 • 2003: Gründer Petter Leon Fauske etablerte selskapet First Process på Sjøholt
 • 2017: First Process fusjonerte med Havyard MMC
 • 2019: Havyard, som eide 75 prosent av aksjene, solgte seg ut av selskapet. Fauske og Credo Partners fikk med seg den opprinnelige MCC-gründeren Leif Gjelseth og kjøpte selskapet fra Havyard
 • Leverer teknologi både til partnere på Nordvestlandet, samt i USA, Sør-Amerika og Asia
 • Er et regionalt selskap med produksjon på Mjølstadnes i Herøy og i moderne lokaler på Digernes i Ålesund. Har også produksjon i Haugesund

– Det er ikke bare floskler og fine ord og ei målsetting dere gjerne vil ha?

– Dette er en del av DNA-et vårt. Eksempelvis jobbet vi i flere måneder i fjor for å få tillatelse til på ta blodprøver av fisk for å bevise at fisken var mindre stresset i den nye håndteringa vi introduserer (RID), enn om man bare bruker håv når fisken forflyttes. Vi tror ikke at vi er perfekte i alt, men vi dokumenterer de prosessene vi har og lærer av dem, sier Fauske og Devold.

Mindre stresset

De viser skjematisk hvordan fisken ved hjelp av Arkimedes prinsipp på en skånsom måte blir transportert fra merder til brønnbåter og videre til produksjonsanlegg. Det er patenterte løsninger som ligner naturlige omgivelser for fisken. De har patenterte produkter som «Rid Fish Pump», «rundtank-teknologi og skyveskott». Hele tiden blir temperatur og eksempelvis oksygeninnhold nøye overvåket, slik at fisken ikke skal bli stresset av å bli flyttet til nye miljøer.

Det begynte med håndtering av pelagisk villfisk på 80 tallet. Kompetanse og utstyr ble videreutviklet og overført til oppdrett og brønnbåter. Nå tar selskapet det et skritt videre til landbasert oppdrett. I neste omgang kommer man tilbake til pelagisk fiskeindustri med igjen nye videreutviklede løsninger, hele tiden har kompetanseoverføring vært viktig for vår utvikling.

Produksjon: Martin Johnsen gjør klar leveranser for eksport.  Foto: Johan Behrentz

Landbasert oppdrett

– Landbasert oppdrett blir en ny æra for leveransene våre. Vi har verdensledende kompetanse på det vi har utviklet til nå, men vi må også tenke helt nytt. Det å oppdrette fisken nært forbrukerne vil være svært bærekraftig i framtida, sier Fauske og Devold, som også vil ha orden i eget hus. Bedriften vil legge til rette for at utstyret skal kunne demonteres og resirkuleres når det har gjort jobben sin. Samtidig skal nytt utstyr kunne kobles med gammelt utstyr, blant annet ved oppgradering av programvare.

– Hvordan ser dere på framtida? Kan det tenkes at markedet blir mettet, bokstavelig talt?

– Matvareproduksjonen i verden stopper ikke. Utviklinga og trykket på det bare fortsetter. Mat går ikke av moten. Løsningen på verdens utfordringer innen matproduksjon ligger i havet, og da er det ekstra spennende at vi kan bidra med å sikre fiskevelferden til fisken, også på land sier Petter Leon Fauske.