Bardhec hedret hjemme

– Jeg synes det er veldig stas å bli hedret av det landet jeg flyttet fra.

Hedersfesten Bardhec Ademaj fra Ålesund med diplomet like etter at han ble hedret av myndighetene i hjemlandet Kosovo. Han står mellom to ministre. Helt til høyre søsteren hans og svogeren. Å bli husket og hedret av hjemlandet er noe av det største han har opplevd. Bardhec Ademaj leder West Facility Management i Ålesund som har rundt 100 ansatte. 

Utlendinger er en stor ressurs for Norge dersom ting blir gjort rett

Bardhec Ademaj

Kosovoprisen Bardhec Ademaj med diplomet han fikk av myndighetene i hjemlandet Kosovo. Han leder i dag er servicefirma i Ålesund som har rundt 100 ansatte på Sunnmøre og i Romsdal. 

Fakta
  • Bardhec Ademaj fra Kosovo kom alene 20 år gammel til Norge.
  • Etter en tøff start leder han i dag rundt 100 ansatte i servicefirmaet West Facility Management på Sunnmøre og i Romsdal.
  • Sammen med noen andre sitter han med en solid agenturavtale.
  • I sommer ble han hedret av myndighetene i Kosovo og NHO Service har framhevet han.
Næringsliv

Det sier Bardec Ademaj fra Kosovo som leder West Facility Management i Ålesund. Den 2. august ble han og sju andre vellykkede forretningsmenn i utlandet hedret av myndighetene i Pristina.

Det som skjedde ble sendt direkte i fjernsynet i to og en halv time.

– Det var en overraskelse da jeg første gang ble oppringt med spørsmål om min CV, og det var helt fantastisk å bli hedret av det landet jeg kommer fra. Det var stort, sier Bardhec Ademaj.

Følg smp.no på Facebook

Sjef for 100 ansatte

I dag leder han en virksomhet med rundt 100 ansatte. De driver renhold og annen service i de fleste sentra på Sunnmøre og i Romsdal.

Sammen med noen andre driver han dessuten firmaet Rbi som importerer kjemikalier og desinfeksjonsmidler fra Storbritannia.

– Vi har eneretten i Norge på disse produktene som er gode på mange områder. Vi opplever stor etterspørsel selv om vi ikke har reklamert noe særlig, sier han.

Tøff å komme som asylsøker

Det er en lang veg fra der Bardec Ademaj er i dag til den 20 år gamle asylsøkeren som sto alene på gata i Oslo i 1988. Han så ingen framtid for seg i hjemlandet.

– Å komme til Norge som ung asylsøker var en tøff opplevelse, forteller han.

Først arbeidet han som tolk, som han ikke likte, og begynte å vaske. Etter et opphold på Hareid kom han til Ålesund der han traff Anne Britt som han har tre barn med.

– Jeg har mye å takke lokalsamfunnet for. Jeg møtte folk i Ålesund som hjalp meg. De så at jeg ville arbeide og stå på. Folk i Ålesund og distriktet er hjelpsomme når de ser at man vil yte noe, sier han.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Mange utenlandske ansatte

Innen renhold, eiendomsservice og kantine som West Facility Management driver i, arbeider mange utlendinger.

Da Bardhec Ademaj ble framhevet av NHO Service, brukte han anledningen til å påpeke at utlendinger kan være en stor ressurs for Norge dersom ting blir gjort rett.

Først og fremst er det opplæring i norsk, og firmaet samarbeider med andre om norskkurs, kurs i matematikk og IT.

Men de har egen renholds- og kantineopplæring. Renholderne blir fulgt opp etter kurs. Selskapet leter bevisst etter folk med utenlandsk bakgrunn som kan bli ledere. Det er ledere på alle nivåer.