- Dette er positivt feil

Representanter for den maritime klynga rister på hodet over innovasjonsforskning.
Næringsliv

En ny studie om næringsklynger vekker oppsikt og frustrasjon på Nordvestlandet. Studien er utarbeidet av Rune Dahl Fitjar på The International Research Institute i Stavanger og Andres Rodrigues-Pose ved London School of Economics. 1604 norske bedrifter i fem norske byer er undersøkt, og konklusjonen er at klyngene rett og slett er irrelevante i forhold til innovasjon.

- Vi har sett på hvem bedriftene samarbeider med om innovasjon. Om de samarbeider lokalt, regionalt eller internasjonalt. De fleste samarbeider mest med partnere i regionen, men vi kan ikke se at de fått noe innovasjon ut av det. Det eneste vi ser virker er samarbeid med utenlandske partnere, sa Fitjar til DN torsdag.Møter reaksjoner

Blant dem som reagerer på konklusjonen er administrerende direktør Per Erik Dalen i NCE Maritime i Ålesund.

- Dette er positivt feil etter vårt syn. Jeg vet ikke hvilke klynger de har studert i disse byene, men den maritime klynga i nordvest er beviset på at innovasjon økes. Dette blir dumt og urettferdig mot bedriftene, sier Dalen til smp.no.

- Klyngene våre er utviklet over lang tid, og noe av det unike er at alle deler av verdikjeden er representert på langs i klynga, og ikke på tvers, sier han.

Flat og uformell suksess

- Hva er det som etter ditt syn er den største effekten av næringsklyngene på Nordvestlandet?

- Først og fremst at de er innenfor et lite område, med en enorm erfaringsbasert kunnskap. Dessuten er det noe med den norske, eller sunnmørske, kulturen som sørger for en flat og uformell kommunikasjon. Kunnskapen spres defor raskt, noe som er viktig. Dessuten har vi en komplett verdikjede i alle ledd, som genererer nye løsninger. Når internasjonale redere i tillegg søker til oss, så har vi det internasjsonale kontakte på plass, utdyper Dalen.

Kjenner seg ikke igjen

Per Erik Dalen leder det maritime ekspertisesenteret i Ålesund, og peker på at klyngen i kraft av seg selv tiltrekker seg talent og nyskapende krefter, som bidrar til ny innovasjon.

- Hvorfor tror du studien har kommet til en slik konklusjon?

- Jeg har ikke fått lest hele denne studien, men jeg undrer meg om hvilke klynger forskerne har studert. De klyngene vi arbeider med her på Møre, kjenner jeg i hvert fall ikke igjen, sier Dalen til smp.no.

Les mer: Her finner du hele studien (ekstern lenke)

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet: