Starter nytt renholdsfirma

De sa opp jobbene i SunnRent. Nå har Eva-Britt Volstad og Karl William Dalen startet eget renholdsselskap.

For oss kom det noe positivt ut av stormen

Karl William Dalen
Næringsliv

Apex Renhold er navnet på nykommeren i renholdsbransjen i Ålesund - en bransje som det siste året har vært i søkelyset for dårlige arbeidsforhold for utenlandske arbeidere.

– Vi var begge sjokkerte over mye av det som ble avdekket i media og kunne ikke stå inne for de forhold som ble avdekket. Vi følte oss lurt av vår arbeidsgiver og valgte derfor å si opp jobbene, sier de to.

Les også: Lederflukt fra SunnRent

Nå starter de altså for seg selv.

– Vi kjører en seriøs og skikkelig linje og håper at kundene vil sette pris på det, sier Eva-Britt Volstad og Karl William Dalen.

Det betyr tarifflønner til alle ansatte, fokus på helse, miljø og sikkerhet, grundig opplæring, oppfølging og bruk av miljøvennlige produkter.

Prispress

Apex-eierne mener vektleggingen utelukkende på pris, spesielt i det offentlige, har vært med på å skape grobunn for useriøse tilstander. Resultatet kan bli både sosial dumping og dårlig renhold.

– Vårt mål er å tilby det beste produktet totalt sett. Det er mye penger å spare på god opplæring og rasjonell drift. Vi skal være konkurransedyktige både med hensyn til pris og kvalitet, sier Volstad og Dalen.

Ulik bakgrunn

Volstad var økonomisjef og senere daglig leder i SunnRent. Hun har en bachelor i økonomi fra Handelshøyskolen BI og er autorisert regnskapsfører.

Karl William Dalen var avdelingsleder for nærings- middelavdelingen i SunnRent. Han har sju års erfaring innen næringsmiddelrenhold, er opprinnelig utdannet innen forsvaret og har flere års erfaring innen personalledelse.

Nyansatt salgsansvarlig Marina Adelstein Urdshals, har også bakgrunn fra SunnRent, og er er utdannet renholdsoperatør.

Avsløringer

I vinter skrev Sunnmørsposten en serie artikler om arbeidsforholdene til de som vasket for SunnRent, noe som førte til at både Volstad og Dalen sa opp sine jobber, og SunnRent ble solgt.

Les også: – Det føltes som slaveri
Les også: Vil rydde i renholdsbransjen
Les også: Fekk tilbod om fast jobb

Da de to ville starte for seg selv oppstod det konflikt med den gamle eieren av SunnRent, Olav Stokkereit.

– Vi har brukt mye energi og penger på å bli løst fra klausuler i forhold til Stokkereit, men de nye eierne har vi et godt forhold til. De har behandlet oss skikkelig, sier Eva-Britt Volstad.

– Avsløringene i avisen ble forløsende. For oss kom det noe positivt ut av stormen, sier Karl William Dalen.

Apex Renhold har lokaler i Breivika. Målet er å komme i gang med de første vaskejobbene i august.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på vårt konsept etter at vi startet opp, så dette har vi stor tro på, sier de to ferske bedriftseierne.

Relaterte saker: