Blir toppsjef for 110.000 ansatte

Ålesunderen Pål Kibsgaard-Petersen blir en av olje- industriens mektigste menn. Torsdag ble han utnevnt til toppsjef i verdens største oljeserviceselskap.

  Foto: Schlumberger Limited

  Foto: Schlumberger

Næringsliv

Som sjef i Schlumberger får Pål Kibsgaard-Petersen ansvaret for et selskap med rundt 110.000 ansatte i 83 land.

Schlumberger omsatte i 2010 for 150 milliarder kroner (27,4 milliarder US dollar) og har på det meste vært verdsatt til over 700 milliarder kroner på New York-børsen. Verdien av selskapet er nå på rundt 460 milliarder kroner.

Aldri tidligere har en nordmann hatt en så ledende posisjon i den globale oljeindustrien.

44-åringen ble utnevnt på et styremøte i Paris torsdag. Han overtar 1. august etter Andrew Gould, som i åtte år har ledet oljeserviceselskapet. Gould har vært ansatt i Schlumberger i 36 år, og har vært sett på som en guru i oljeindustrien.

Lynkarriere

Pål Kibsgård-Petersen er i Schlumberger for letthets skyld kjent som Paal Kibsgaard, og han har hatt lynkarriere etter at han kom til selskapet i 1997, da som reservoaringeniør i Saudi-Arabia.

Han har hatt en lang rekke posisjoner i selskapet før han i februar 2010 ble oppnevnt til Chief Operating Officer, direkte under Gould. Kibsgård-Petersen fikk da det daglige operasjonelle ansvaret for selskapets globale virksomhet.

Under utnevnelsen i 2010 viste Gould til Kibsgård-Petersens «track record» med stor industriell ekspertise kombinert med teknisk kunnskap og bred ledelseserfaring. Gould sa videre at han var helt sikker på Kibsgaard-Petersens evner til å lede og utvikle Schlumberger. Og Gould la til at han så fram til å arbeide tett med Kibsgaard-Petersen «mens vi leder selskapet inn i fremtiden».

Denne siste uttalelsen førte til spekulasjoner om at Gould hadde sett ut Kibsgård-Petersen som sin etterfølger som Chief Executive Officer (CEO). På torsdag kom svaret.

Eventyrlig lønn

Pål Kibsgård-Petersen vil også bli av de aller best betalte nordmenn.

Ifølge årsmeldingen fra Schlumberger tjente Paal Kibsgaard i fjor knappe fem millioner US dollar. Det tilsvarer 27 millioner kroner. Til sammenligning tjente Andrew Gould tre ganger mer, så Kibsgård kan nå vente seg en årslønn som fort nærmer seg 100 millioner kroner.

Schlumberger ble grunnlagt i 1926 av de franske brødrene Conrad og Marcel Schlumberger, og har vokst seg til å bli verdens ledende oljeserviceselskap med en lang rekke produkter og tjenester.

Western Geco

Selskapet er blant annet stor leverandør av kompetanse og teknologiske løsninger innen utforskning, boring etter og produksjon av olje og gass. Blant annet har selskapet rigger i sving for BP og Exxon. I tillegg eier Schlumberger Western Geco, som er verdens største seismikkselskap.

Spesielt blir Schlumberger sett på som ledende når det gjelder reservoaranalyser, borehullslogging og brønnintervensjon, spesielt på dypt hav.

Utvikling

Selskapet er også kjent for å bruke store ressurser på utvikling av ny teknologi, og investerte i 2010 over en milliard US dollar på produktutvikling.

Schlumberger er notert på New York-børsen og har hovedkontor i Houston, Paris og den Haag.

Selskapet organiserer driften gjennom 35 regionkontor som er inndelt i de fire geografiske regionene Nord-Amerika, Latin- Amerika, Europa/Afrika og Midt-Østen/Asia.

Norsk satsing

Det norske hovedkontoret ligger i Risavika i Sola kommune, og selskapet har i tillegg avdelinger i Bergen, Asker og Trondheim.

Schlumberger Norge har hatt rask vekst og omsatte i fjor for 1,1 milliarder kroner. Årsresultatet endte på meget solide 387 millioner.

Ett av de siste oppkjøpene til Schlumberger skjedde nettopp i Norge, gjennom kjøpet av Framo Engineering.