Giske: – Inspirerer hver gang

Næringsminister Trond Giske imponeres av gründerkulturen på Sunnmøre og spesielt av den maritime næringa.
Næringsliv

Les mer om statsministerbesøket i papirutgaven av Sunnmørsposten onsdag

ÅLESUND (smp.no):Næringsminister Trond Giske var sammen med statsminister Jens Stoltenberg med på onsdagens besøk i Ålesund.

Delegasjonen startet dagen med et besøk om bord i Kystverkets nye fartøy «Utvær».

Statsråden fortalte at han så fram til å møte bedriftene - og pekte på at han har sunnmørsblod i årene - med en far som vokste opp på Giske og en farmor som opprinnelig var fra Godøya.

Følg smp.no på Facebook

Gründerkultur

– Jeg kjenner godt til gründerkulturen der man lykkes ved hjelp av hardt arbeid. Det inspirerer hver gang å være her og se små bedrifter levere i verdensklasse i et tøft marked, sa statsråden til smp.no.

Utover dagen besøkte delegasjonen med statsministeren Maritime Partner i Breivika og Norsk Maritimt kompetansesenter ved Nørvasund. Det ble også tid til et møte med representanter fra andre bedrifter i distriktet.

Bildeserie: Se statsministerbesøket i bilder
Les også: Satte sjøbein i Kystverkets stolthet

– Mye på hjertet

Når det gjelder Maritime Partner, så lager de hovedsakelig mindre hurtiggående fartøy mellom 5 og 25 meter, som redningsbåter og liknende.

Daglig leder Peder Myklebust konsentrerte seg om å vise fram produksjonen, men forteller at han gjerne skulle hatt med statsministeren på kontoret.

– Jeg har mye på hjertet, sa Myklebust, som leder en bedrift med 47 ansatte i Breivika og 5 i Singapore.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Giske pekte på at 50 prosent av verdiskapinga i den maritime næringa i Norge skjer i Møre og Romsdal - og trakk fram karakteristikker som innovative og kvalitetsbevisste i sin beskrivelse av bedriftene.

I forhold til hvem han besøker fra gang til gang, så velges disse ofte ut på bakgrunn av innspill fra fagavdelingen i departementet, og noen ganger også etter råd fra Innovasjon Norge, forteller han.

– Men for å si det sånn: Her er det mange vi kunne valgt, sier Giske.

Vil ha mindre byråkrati

Under besøket ville regjeringsmedlemmene lytte til hva bedriftene hadde å si.

Noe av bakgrunnen er at regjeringen ønsker å legge til rette for mindre byråkrati, og Giske peker på fjerningen av revisjonsplikten som ett eksempel.

– Det gjør at 100.000 selskap kan spare mellom 30- og 40.000 kroner årlig, sier han.