Gründer fortsetter ved Sølvtrans-roret

Sølvtrans-sjef Roger Halsebakk takket nei til nærmere 200 millioner i aksjegevinst. Nå får selskapet fondsgigant i ryggen, mens aksjonærene håver inn før selskapet går av børs.

Sølvtrans-gründer og konsernsjef Roger Halsebakk kan feire nasjonaldagen med god samvittighet overfor aksjonærene. Budet fra det nystartede Silver Holdings, byr på god fortjenester for de som har vært trofaste mot selskapet siden børsventyret startet i 2010. 

Sølvtrans-direktør Roger Halsebakk har tenkt til å fortsette som toppsjef i selskapet selv om de får ny eier.  

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Market påpeker at Sølvtrans får en solid finansiell partner i den amerikanske fondsgiganten Oaktree Captial.  

Sølvtrans
  • Sølvtrans er verdens største brønnbåtrederi og driver transport av levende laks og ørret.
  • Selskapet har 13 fartøy som i stor grad har lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada og Chile. De har også en brønnbåt under bygging ved et spansk verft - som skal leveres til høsten.
  • Selskapet ble etablert i 1986 av nåværende konsernsjef Roger Halsebakk, og ble notert på Oslo børs i 2010.
  • Per 31. desember 2013 hadde Sølvtrans-konsernet totalt 141 heltidsansatte, hvorav 14 i landorganisasjonene og 127 seilende. 11 personer var ansatt ved selskapets hovedkontor i Ålesund.
Næringsliv

Sølvtrans-direktør Roger Halsebakk har ingen planer om å trekke seg ut av selskapet han etablerte i 1986. Nå får brønnbåtrederiet en amerikansk fondsgigant med på laget i den videre drifta.

Fredag gikk Sølvtrans-aksjen unna som varmt hvetebrød på Oslo børs etter at nystartede Silver Holdings la inn bud på askjene i selskapet.

Fortsetter ved roret


Nytt selskap vil overta Sølvtrans-aksjene

Bud på Sølvtrans priser selskapet til 598 millioner kroner.

Halsebakk var fredag travel opptatt etter at nyheten om budet på selskapet ble kjent. Samtidig ble det holdt generalforsamling ved hovedkontoret i Ålesund.

Men i en epost til smp.no gjør han det klart at budet fra Silver Holdings, på ingen måte representerer noe brudd mellom han og Sølvtrans.

– Jeg kommer til å fortsette som administrerende direktør, akkurat som i dag, skriver han.

Halsebakk har en eierandel på drøyt 30 prosent gjennom selskapet Dolstein. Bare denne akjseposten kunne gitt ham en potensiell aksjegevinst rundt 190 millioner kroner.

Følg smp.no på Facebook

Tas trolig av børs

Men i stedenfor å putte pengene i lomma har Halsebakk og styreleder Anders Hvide inngått avtaler om å skyte inn tilsvarende kapital i det nye selskapet.

– Jeg mener Silver Holdings vil være en god og langsiktig eier. Min eierandel forblir uendret, påpeker han.

Silver Holdings har lagt inn bud på alle aksjene i brønnbåtrederiet, og talsmann for selskapet, Endre Johansen, har god tro på at de sikrer seg over 90 prosent.

Det innebærer at selskapet tas av børs, men inntil tilbudsperioden er over, vil ikke Johansen si mer om planene videre.

Les børsmeldinger fra Sølvtrans her (ekstern lenke)

Fondsgigant

I tillegg til selskaper som er kontrollert av Halsebakk og styreleder Hvide, er amerikanske Oaktree Capital med på eiersiden i Silver Holdings.

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror at Oaktree som forvalter nærmere 80 milliarder dollar - vil være en god partner for Sølvtrans.

– Nå får de med seg en solid finansiell partner, og ved å gå av børs kan selskapet bygge seg videre opp for så eventuelt å komme tilbake på børs på et senere tidspunkt, sier Giskeødegård.

Han påpeker at det også er en måte å synliggjøre verdiene i selskapet på. Sølvtrans har lenge ment at det er store underliggende verdier i selskapet, noe analytikeren sier seg enig i.

– Vår siste kjøpsanbefaling er på 30 kroner, og selv med en nøktern markedsvurdering er det ingen tvil om at flåten reelt sett tilsvarer en aksjeverdi på 35 til 40 kroner, sier han.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Vellykket børseventyr

Han nøler derfor heller ikke med å anbefale aksjonærer om å hoppe på budet.

– Det er en fantastisk gevinst for de som ble med da selskapet gikk på børs, og kjøpte til 25 kroner aksjen. Det er også mange som har kommet inn på et langt lavere nivå, så her er det mange som vil komme godt ut, legger han til.

Han mener børseventyret har vært svært vellykket for selskapet.

– Å gå på børs har gitt Sølvtrans et kvalitetsstempel, hvor selskapet blant blir kjent i investormarkedet og må vise at man har orden rapportering. Det er ingen tvil om at den prosessen har vært nyttig.