Et utvalg har foreslått å avvikle rederienes plikt til å drive fiskeindustri på land i Nord-Norge. I dag er det bare Røkke-eide Havfisk som har en slik aktivitetsplikt, etter at flere andre har kjøpt seg fri fra denne plikten.

– Dersom fartøyeiers industrivirksomhet reduseres, bygges ned eller legges ned, kan departementet trekke fiskekonsesjonene tilbake. Formålet med aktivitetsvilkåret er at eksisterende virksomhet og aktivitet skal opprettholdes og knytte fartøy og anlegg sammen, går det frem av stortingsmeldingen som nå skal diskuteres.

Må gjøre opp for seg

Havfisk sin aktivitetsplikt gjelder seks anlegg i Finnmark og Nordland. Fiskeriminister Per Sandberg åpner for at Havfisk kan kjøpe seg fri fra forpliktelsene til å drive fiskeindustri på land.

– La det være helt klart, det blir ikke endringer uten at Havfisk gjør opp for seg, skriver fiskeriminister Per Sandberg i en kronikk i Fiskeribladet Fiskaren.

– Hvorfor skulle jeg ha interesse av å gjøre Røkke rikere? spør Sandberg videre.

Høring på Stortinget

Tirsdag skal saka opp i en høring på Stortinget. «En konkurransekraftig sjømatindustri» er temaet for høringen. Webjørn Barstad, adm.dir. i  Havfisk med hovedkontor i Ålesund, skal selv være til stede.

– Det blir interessant å diskutere dette med Stortinget. Det blir en kort og intensiv høring på fire timer der veldig mange skal inn og gi sitt besyv. Men jeg antar at det blir videre muligheter for å diskutere dette med Stortinget, sier Barstad til Sunnmørsposten.

Før saka avgjøres av Stortinget, skal en kommisjon forsøke å finne ut hvor mye Havfisk eventuelt skal inn og kompensere dersom frikjøp fra industriplikten blir aktuelt.

Konkurrerer med lavkostland

– Da disse pliktene ble innført, var målet å bidra til en lønnsom fiskeindustri som sikrer bosetting og arbeid i kystdistriktene. Å etablere en arbeidsintensiv industri i Nord-Norge framsto som en god idé på femtitallet. Men i dagens globale arbeidsmarked må Norge konkurrere med lønnsnivået i Polen eller Kina. Da må vi våge å tenke nytt, skriver Sandberg i kronikken.

Må fortsatt ha leveringsplikt

Også leveringsplikten, plikten til å levere fisken til fiskemottak i Norge, er foreslått endret. Flere redere har tidligere kjøpt seg fri også fra denne plikten. Men Sandberg har ingen planer om å la Havfisk eller andre kjøpe seg fri fra dette. 21 torsketrålere er pålagt leveringsvilkår.

– La meg rydde en misforståelse av veien. Jeg skal ikke fjerne leveringsplikten, det har jeg aldri sagt. Røkkes og andre trålere med leveringsvilkår skal fortsatt ha plikt til å tilby fisk til fiskeindustrien, skriver Sandberg.