– Havforskningsinstituttet er ikke et reklamebyrå for oppdrettsnæringen, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Han mener Frp-statsråden opptrer bøllete og lite tillitvekkende.

– Uavhengig

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson er rystet over Sandbergs framferd.

– Sandberg må øyeblikkelig innkalles til kurs hos kunnskapsminister Røe Isaksen om hva forskning er for noe rart. En regjering som skryter av kunnskapsbasert politikk, kan ikke leve med en statsråd som er så kunnskapsløs om forutsetningene for god forskning, sier han til NTB.

Venstres Pål Farstad vil ikke karakterisere Sandbergs opptreden, men slår ettertrykkelig fast at Havforskningsinstituttets forskning skal være politisk uavhengig.

– Havforskningsinstituttet skal sørge for et godt vitenskapelig grunnlag for beslutninger om norsk ressursforvaltning. Og det skal skje uavhengig av næringen og fiskeriministeren, sier Farstad.

Konflikt

Sandberg innkalte torsdag ledelsen i Havforskningsinstituttet (HI) og i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) til et oppvaskmøte etter lengre tids konflikt mellom de to aktørene.

NSL mener flere forskningsrapporter fra HI og Norsk institutt for naturforskning (NINA) om luseforekomst på villaks og sjøørret ikke holder faglig mål, og at de har ført til unødvendig strenge tiltak overfor oppdrettsbransjen. HIs direktør Sissel Rogne har i Bergens Tidende omtalt kritikken som «skittkasting» og et forsøk på å diskreditere instituttet og enkeltforskere.

– Vi kan ikke leve med at det er en konflikt mellom næringen og HI på denne måten. Vi har en felles ambisjon om vekst i sjømatnæringen, og da kan vi ikke drive og skule på hverandre på denne måten, uttalte Per Sandberg til NTB etter møtet.

– HI skal være et næringsvennlig institutt, understreket fiskeriministeren.

Hyllet

Sandberg akter nå å gjenopprette et faglig råd med både nasjonale og internasjonale eksperter som skal se på faktagrunnlaget bak rapportene og vurdere hvorvidt rapportene har ført til politikkutforming på feil grunnlag.

– Per i dag kan jeg ikke si at noen rapporter har ført til feil politikkutforming eller at det er svakheter i forskningen, men både HI og andre forskningsinstitusjoner må tåle å bli sett i kortene. Og så må næringen tåle at forskningen ikke alltid er i næringens interesser, sier Sandberg.

Fiskeriministeren ble hyllet av næringen etter møtet.

– Vi er råimponert over Per Sandberg. Dette er en helt ny opplevelse for oss, for første gang føler vi at vi har blitt hørt, sa fagsjef i NSL og tidligere leder for Frøya Ap, Frode Reppe, til NTB.

Rektor-refs

Fra Universitetet i Oslo er tilbakemeldingen en annen fra rektor Ole Petter Ottersen.

– Tilliten til forskningen er uløselig knyttet til dens uavhengighet. Viktige politiske beslutninger fattes på grunnlag av forskning og da er det avgjørende at det ikke kan sås tvil om konklusjonene, skriver han på bloggen sin.

Posten avsluttes med et åpent spørsmål om kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil interessere seg for saken. Svaret fra statsråden kom kontant på Twitter:

– Forskning skal være faglig uavhengig, hvis ikke er den ikke noe verdt. Ingen tvil om det, fastslår han. (©NTB)