Vinteren 2014 tok Ålesund-selskapet Fjordlaks seg betalt for sløyekostnader når fiskerne leverte torsken rund. Den nye praksisen ble innført på Fjordlaks sitt fiskemottak Tufjordbruket i Finnmark.

Norges Råfisklag mente dette er en måte å omgå reglene om minstepris for fisken, og anmeldte Tufjordbruket. Politiet ila fiskemottaket en bot på 250.000 kroner, men Fjordlaks-sjef Anders Pedersen nektet å vedta boten.

Ville teste ny lov

Pedersen sa i en kommentar til Sunnmørsposten at han gjerne ville ta saken for retten. Han ønsket å få avklart grensene for den nye fiskesalgslagsloven, som nylig hadde trådt i kraft.

I tingretten gikk det Fjordlaks sin veg. Sunnmøre tingrett frifant selskapet fordi retten mente regelverket er uklart. Men lagmannsretten var uenig. Flertallet i lagmannsretten mente at forbudet mot å belaste fisker for sløyeutgifter når torsk mottas rund er et alminnelig salgsvilkår, hjemlet i fiskesalslagsloven.

Lagmannsretten mente samtidig at de ikke hadde tilstrekkelig kunnskap for å avsi ny dom i saken, og endte med å oppheve frifinnelsen.

Forkaster anken

Fjordlaks anket så til Høyesterett, som nå enstemmig har forkastet anken. Realiteten for fiskerne er at de får mindre betalt enn det som er minstepris, mener Høyesterett.

– Når fisken leveres rund til minstepris for rund fisk, og Tufjordbruket deretter sløyer fisken og krever betaling fra fisker i samsvar med avtale inngått før levering av fisken, er derfor realiteten at fisker har levert rund fisk for lavere pris enn fastsatt minstepris for rund fisk, skriver førstevoterende dommer Rune Sæbø.

For fiskerne kan det noen ganger være en fordel å kunne forlate kaia med en gang for å dra ut og fiske mer. Det hjelper ikke, mener dommeren.

– Det er opplyst at den praktiserte ordning kan være til fordel for fisker ved at han kan forlate kai med en gang det er utferdiget sluttseddel for rund fisk, og derved slippe å vente på at fisken sløyes – og altså selges som sløyd fisk – før sluttseddel for sløyd fisk kan utferdiges. Det er klart at slike praktiske overveielser er uten betydning for tolkningen av bestemmelsene om minstepris, skriver dommer Sæbø.

De andre fire dommerne sluttet seg til dommen uten tilføyelser.

– Tilbake til start

Advokat Bjørn Stordrange har ført saken for Fjordlaks. Ifølge Stordrange må politiet nå begynne på nytt.

– De må på nytt vurdere om de skal ilegge et forelegg, eventuelt å ta saken til retten igjen, sier Stordrange.

Førstestatsadvokat Lars Fause var aktor i saken for påtalemyndigheten.

Smp.no har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med Fause.