Stig Remøys krillselskap Emerald Fisheries gikk konkurs før jul. Torsdag åpner konkursboet etter Emerald Fisheries for budkamp om krillbåten Juvel.

Etter det Sunnmørsposten har grunn til å tro vil Aker BioMarine legge inn bud. Det vil etter alt å dømme også Stig Remøy. Han ønsker å kjøpe tilbake båten og sikre seg kontroll med krill-lisensen som er tilknyttet Juvel.

– Som en stor aktør i krillfiskeriet er det naturlig for oss å følge denne prosessen, sier adm.dir. i Aker BioMarine, Matts Johansen, til Sunnmørsposten

– Jeg ønsker ikke kommentere noe rundt dette, sier Stig Remøy.

Fire tillatelser

Det finnes i dag fire konsesjoner for å drive krillfiske i Sørishavet. Opprinnelig ble to av konsesjonene gitt til Stig Remøy og to til Aker BioMarine.

Dette utviklet seg etter hvert til en kamp om hvem som skulle ha kontrollen over det lukrative krillmarkedet. Remøy hevder Aker BioMarine forsøker med alle midler å skvise han ut av markedet, og viser til at de har levert inn søksmål mot Remøy i USA under henvisning til at Remøy har kopiert Aker BioMarine sine metoder for å produsere krillolje. Videre er Remøy klaget inn for ITC, som er USAs handelsorganisasjon.

Aker BioMarine hevder på sin side at Remøy har kopiert deres produksjonsmetoder og de må ta affære for å beskytte seg mot det.

Beklager brev

Men det stopper ikke der. I januar i år sendte Aker BioMarine et brev til Fiskeridirektoratet der de ba om et møte for å se på mulighetene for at de kunne overta Remøys krillkonsesjoner.

Direktoratet avslo møtet.

– Vi kunne ikke ha et møte med Aker BioMarine om konsesjoner som ikke tilhørte dem. Vi kan ikke diskutere noe som ikke er en realitet. Derfor avslo vi møtet, sier leder for seksjon for fartøy- og deltakerkonsesjoner, Truls Konow.

Han peker også på at dersom båten Juvel nå blir solgt til en ny eier, er det direktoratet som avgjør om en ny eier kan overta en krillkonsesjon.

– Et eventuelt skifte av eier må behandles hos oss, påpeker Konow.

Aker Biomarin beklager nå formuleringene i brevet.

– Vi har bestilt en ny krillbåt og vi ønsket et møte for å orientere oss om mulighetene for flere krillkonsesjoner, sier Johansen.

– Men i brevet peker dere direkte på konsesjonene som tilhører Remøy. At dere ønsker diskutere dem med direktoratet?

– Det var ikke intensjonen. Det var uheldige formuleringer i det brevet, sier Johansen.

Budkamp torsdag

Denne dragkampen topper seg torsdag når Remøys gamle krillbåt Juvel blir lagt ut i en auksjon. Makter ikke Remøy å sikre seg kontroll med båten på ny, sitter han igjen med kun en krillkonsesjon. Han har da ut dette året på seg til å sette den konsesjonen i arbeid.

Klarer han ikke det, går den tilbake til staten. Da er han i så tilfelle helt ute av krill-eventyret.

Stig Remøys krillselskap Emerald Fisheries gikk konkurs. Nå vil han forsøke kjøpe tilbake krillbåten «Juvel». Foto: June R. Johansen
Kjell Inge Røkke er styreleder i Aker BioMarine. De er interessert i konsesjonen som tilhørere krillbåten Juvel. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove