• Makrell-indeksen for 2017 økte med 13 prosent i biomasse sammenlignet med 2016, og er det høyeste målt i hele tidsserien.

  • Indeksen for norsk vårgytende sild ble redusert med 10,5 prosent i biomasse.

  • Kolmula økte med 3,5 prosent i biomasse sammenlignet med fjoråret

Det opplyser toktleder Leif Nøttestad til hi.no.

Toktet ble gjennomført fra 3. juli til 4. august, med fem fartøyer fra Norge, Færøyene, Island, og Grønland. Norge stilte med de to innleide fiskefartøyene «Kings Bay» og «Vendla».

Ytterkanten for makrellen ble funnet i islandske og grønlandske farvann, i nordlige områder nær Jan Mayen og Bjørnøya, i tillegg til nordøstlige områder i sørlige deler av Barentshavet.

At makrellen øker, kommer delvis av at den nye 2016-årsklassen virker sterk og er sterkere enn 2015-årsklassen, opplyser Nøttestad.

Makrellen fyller hol etter silda

- Ser man på Norskehavet fra et fugleperspektiv, finner vi nærmest et stort, tomt smultringhull i midten, praktisk talt uten nvg-sild nå om sommeren. Derimot fyller makrellen effektivt igjen dette hullet med sin markante tilstedeværelse og titusenvis av stimer på beiting i sommersesongen, sa Nøttestad til hi.no tidligere i august.

Indeksen for norsk vårgytende sild ble redusert med 10,5 prosent i biomasse. De akustiske målingene for nvg-silda var dominert av 2013-årsklassen både i antall og biomasse. Denne årsklassen var hovedsakelig utbredt i de nordøstlige delene av Norskehavet.

Mengdeindeksen for kolmule ble redusert med 19 prosent i antall, men økte med 3,5 prosent i biomasse.

Her kan du laste ned hele rapporten (ekstern nettside)