– Men han erkjenner at noe må gjøres, sier Knut Haagensen.

De siste tre ukene har det vært en rekke møter. Klippfisknæringa vil ha slutt på at mye av fisken omsettes i lukka systemer. De vil ha mest mulig fisk på åpne auksjoner, slik at de får tilgang til råstoff når de trenger det.

Fiskeriminister Per Sandberg har hatt både Fiskebåt og Sjømat Norge på sitt kontor. Fra sistnevnte deltok Knut Haagensen i Jangaard Export og styreleder Inger-Marie Sperre.

Flere plikter til fiskerne?

– Vårt budskap i departementet var at det vil være fornuftig med økt fokus på hvilke forpliktelser fiskerne har, som en konsekvens av at de har fått en rettighet til å høste av rikdommene i havet, sier Sperre.

– Vi stiller spørsmål ved om ikke kravet må være at fisken som tas ut av havet tilbys norske industribedrifter. Vi må i det minste få mulighet til å kjøpe råstoffet, for slik å vise hvor konkurransedyktige vi er, sier Sperre.

Fiskeriminister Sandberg (Frp) har ikke vært tilgjengelig for kommentar i helga. Det som er kjent, er at Fremskrittspartiet arbeider med å avvikle dagens pliktsystem for fiskere. Sandberg vil i løpet av våren komme med si innstilling både til dette og til andre av Tveterås-utvalgets anbefalinger.

– Sandberg har et ønske om at mest mulig fisk må produseres i Norge til konkurransedyktig pris for råstoffet, sier Knut Haagensen etter møtet med fiskeriministeren på fredag.

Surofi innkalte hele havfiskeflåten

For å forsøke å lette klippfisknæringas tilgang på råstoff, har også hele landets havfiskeflåte vært i samtaler med Surofi (Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag).

– Det har vært veldig positive møter. Jeg konstaterer at alle er opptatt av at vi skal opprettholde en mest mulig åpen markedsplass, altså auksjon, slik at kjøperne får god anledning til å konkurrere om fisken. En auksjon der mange deltar er også ei forutsetning for å vite hva fisken er verdt, sier Flem.

Han håper at dialog løser problemet, slik at det ikke blir nødvendig å innføre reguleringer.

Mulig forbedring

Etter at klippfiskindustrien i desember gikk ut og vil ha all fisk på bordet, har Flem sett at mer fisk enn før er ute på auksjon.

– Jeg syns at vi ser ei positiv utvikling. Om det har noe med disse møtene å gjøre skal jeg ikke hevde. Det er også for kort tidsperiode til å si noe sikkert, sier adm.dir. Sveinung Flem i Surofi.

Han vedgår at det kan være gode argumenter for å beholde praksisen som har vært. Enkelte fiskeprodukter kan kreve stabilitet både i mengde og kvalitet. Men stort sett ser han ingen grunn til ikke å legge fisk ut på auksjon.

Fiskeriminister Per Sandberg i fryselageret hos klippfiskprodusenten Møre Codfish AS på Ellingsøya. Arkiv. Foto: Staale Wattø
Sveinung Flem i Surofi. Foto: Tilsendt