Det sier Harald Tom Nesvik (Frp).

Krisa i maritim næring var temaet da politikere fra Mørebenken møtte næringsaktørene til debatt på årsmøtet til Maritimt Forum Nordvest onsdag kveld.

Og på ønskelista til Arnfinn Ingjerd, leder for Maritimt Forum Nordvest, står blant annet (se faktaboks) at flere skip bygges i Norge. Blant annet har det vekket harme at de nye el-ferjene på Lote-Anda bygges i Tyrkia.

Kystvaktskip

På møtet kom politikerne med en del positive signaler. Særlig når det gjelder bygging av nye Kystvaktskip.

– De må bygges i Norge, sier Nesvik, et utspill som tydelig er populært blant forsamlingen.

– Norge må selvfølgelig følge EØS-regelverket og reglene som gjelder for offentlige anbud. Men vi må bli flinkere til å bruke de mulighetene som finnes i regelverket. For eksempel kan man sette krav om at anbudsspråket skal være på norsk, sier Nesvik.

Og her er Kystvakta i en særstilling.

– For Kystvakta kan vi begrunne det med at der er såpass mye forsvarsmateriell om bord, at der er det viktig at de skal bygges av norske verft. Her må man ha den type kontroll man føler er nødvendig for sånne skip. Det er fullt ut lovlig ifølge EØS-regelverket, sier han.

– Dette er altså mitt innspill. Det er ikke truffet noen endelig beslutning, understreker han.

– Dagens beste nyhet

– Dette er dagens beste nyhet. Det er en liten nyhet for en stor bransje, men akkurat nå er alle ting som kan bidra til å holde hjulene i gang, veldig velkomment, sier Anette Wollebæk fra Rolls-Royce, som er styreleder i Maritimt Forum Nordvest, om Kystvakt-utspillet.

Møtte næringslivet: F.v. Helge Orten (H), Pål Farstad (V), Harald Tom Nesvik (Frp), Else May Botten (Ap) og Yvonne Wold (SV).

Noe annet Wollebæk var fornøyd med etter møtet med politikerne, var signalene de fikk når det gjelder miljøferjer.

I dag vektes pris 80 prosent og miljø bare 20 prosent i de offentlige anbudene. Maritimt Forum mener anbudsreglene må endres slik at miljø vektes i større grad.

Her kom ikke politikerne med noen løfter, men noen signaler:

– Norge må redusere sine utslipp, og da må vi påregne strengere miljøkrav. Miljø kan vektlegges strengere i offentlige anbud, sa Helge Orten (Høyre).

Ikke helt fornøyd

En som gjerne skulle sett mer konkrete løfter fra politikerne på miljøferjer, er Arne Otto Rogne, konserntillitsvalgt i Vard.

Vanskelig: – Når pris vektlegges 80 prosent i anbud av nye ferger, er det vanskelig for oss å konkurrere, sier Arne Otto Rogne i Vard.

– Jeg skulle ønske at de gjorde mer for å sikre bygging av skip på norsk jord. Særlig innen bygging av nye ferjer. Her bør man i mye større grad vektlegge miljø, og under hvilke arbeidsvilkår ferjene bygges under. I dag er det pris som gjelder, sier Rogne.

– Her mener jeg ikke de kom med noen konkrete løfter.

– Kan ikke leve av ferger

– Kystvakt og miljøferger er vel og bra, men ingen store norske verft kan leve av å bygge ferjer alene, sier Ellen Kvalsund, pressekontakt i Kleven.

Hun syntes politikerne hadde mange gode signaler når det gjaldt langsiktige tiltak.

– Men for verfta og rederiene er den store utfordringen her allerede nå. Vi står midt oppi det. Vi trenger også de tiltaka som har effekt nå, sier hun.

Kvalsund tok ordet for å be politikerne om finansiering av lærlingplasser.