Til sammen er tre verft fortsatt med i kampen om å få bygge tre nye kystvaktskip for Forsvaret.

De som har levert tilbud om bygging er Kleven verft i Ulstein, Langsten-verftet til Vard i Tomrefjord og rogalandskonsernet Westcon Group i Ølensvåg, opplyser Forsvarsmateriell på sine nettsider.

Skal bygge tre skip

Norge har i dag tre kystvaktfartøy i Nordkapp-klassen som er bygget rundt 1980. I tiden fram til 2024 skal disse erstattes av tre nye skip.

I høst ble det opplyst at seks verft var kvalifisert for jobben, blant dem Havyard og Ulstein verft. Disse er nå er ute av konkurransen om jobben som vil ha en kontraktsverdi på flere milliarder kroner.

Anbudet er en ren norsk konkurranse fordi det er brukt en unntaksbestemmelse i EØS-avtalen om anskaffelse av militært materiell.

(saken fortsetter under)

Vedtas neste år

Arbeidet med å anskaffe de nye skipene ble framskyndet i fjor høst, slik at man allerede har startet anskaffelsesprosessen - før Stortinget har godkjent prosjektet.

I løpet av året vil det blir gjennomført forhandlinger, og deretter skal Forsvarsmateriell legge fram en innstilling for Stortinget. Planen er at det skal vedtas en ramme for prosjektet våren 2018 før man går videre med kontraktstildeling og detaljdesign.

Byggingen er ventet å skje i årene fra 2019 til 2024 og første fartøy er planlagt levert i 2022.