– Tenk om alle som har en Stressless-stol også kjøper Stressless spisestoler. Da kjøper de jo gjerne i tillegg seks stykker, sier Arve Ekornes entusiastisk.

Han er forretningsutvikler i møbelkonsernet Ekornes.

Samlingsplass

– Spisestua er mer og mer blitt den sosiale samlingsplassen. Og jo mer tid vi bruker der, jo bedre må sittekomforten være, legger Ekornes til.

Han og marketingsjef Helge Overå viser oss stolt rundt i Ekornesbua på Brunholmen, som nå er klar til å ta imot flere hundre inviterte møbelforhandlere fra Norden.

Et eget rom er møblert med de nye spisestuemøblene, som blir lansert under merkevaren Stressless Dining.

Spisestolen har trinnløs regulering av sete og rygg, og et patentert system som sørger for perfekt balanse i alle sittestillinger.

Bord fra Danmark

I tillegg kommer de med egne spisestuebord. Disse blir produsert av danske Skovby, men markedsføres som Stressless-merkevare.

– Spisestuemøbler er en ganske stor kategori innen møbelmarkedet. I Europa er ti prosent av alle møbler som blir solgt spisestuemøbler. I USA er det litt høyere. Og vi tror dette er en kategori som har potensial til å bli enda større, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes.

Han legger til at dette er et nytt marked for Ekornes, og det gjør at de nå er svært spente på mottakelsen.

– Spisestolene kommer i produksjon i januar. I samme måned skal den presenteres på den store møbelmessa i Köln, seinere samme måned står messa i Birmingham for tur. Deretter går det slag i slag, blant anna med USA-lansering i mars/april, forteller Helge Overå.

Lang tid

Ekornes-konsernet har i lang tid arbeidet med å utvikle den nye stolen.

Den leveres nå med ulike putedesign, og med høy eller lav rygg. Stolene har to ulike designvalg på beina, mens det er tre farger å velge imellom på treverket – som forresten blir til ved Ekornes-fabrikken i Hornindal. Resten av stolene blir til på Ikornnes i Sykkylven.

– Sandvik lanserte også for noen år siden en spisestol med bevegelig rygg?

– Ja, men vår stol beveger også setet. Når du lener deg framover mot bordet for å spise, tilpasser dessuten setevinkelen seg slik at det blir redusert trykk under beina dine. Etter at du har spist kan du slappe av ved å lene stolryggen bakover, demonstrerer Arve Ekornes.

Han forklarer at de har brukt selskapets lange erfaring med Stressless til å utvikle den første spisestolen med det patenterte BalanceAdapt-systemet.

Og han er klar på hvorfor Ekornes nå beveger seg inn i et hittil ukjent marked:

– Vi gjør jo dette for å vokse. Vi har store ambisjoner, og det vil komme enda mer nytt fra oss i tida framover, forteller han.

Og hele tida prøver Ekornes-konsernet å videreutvikle sine nåværende produkt, ikke minst Stressless-hvilestolene.

Derfor lanserer de nå blant anna Stressless Sky, som har en høy og slank rygg, omsluttende dyne – og knapper i rygg og sete som skal gi et visst retro-preg.

Flere nye farger er også på veg inn i kolleksjonen.

Og neste års signalfarge er Paloma Crystal Blue, som Arve Ekornes tror kan bli en stor hit.