- Klynger gir ingen innovasjon

Analyse av 1600 norske bedrifter konkluderer med at regionale næringsklynger ikke fører til økt innovasjon.
Supply

Næringslivet på Sunnmøre har ofte blitt trukket fram som gode eksepler på at næringsklynger bidrar til innovasjon og verdiskapning. Den maritime næringsklynga i nordvest ble sist trukket fram av BI-professor Torger Reve på den internasjonale Green Ship Conference i Oslo denne uka.

«Irrelevante»

Nå viser en ny studie at næringsklynger ikke bidrar til innovasjon. Studien er utarbeidet av Rune Dahl Fitjar på The International Research Institute i Stavanger og Andres Rodrigues-Pose ved London School of Economics, skriver DN.

1604 norske bedrifter i fem norske byer er undersøkt, og konklusjonen er at klyngene rett og slett er irrelevante i forhold til innovasjon.

- Vi har sett på hvem bedriftene samarbeider med om innovasjon. Om de samarbeider lokalt, regionalt eller internasjonalt. De fleste samarbeider mest med partnere i regionen, men vi kan ikke se at de fått noe innovasjon ut av det. Det eneste vi ser virker er samarbeid med utenlandske partnere, sier Fitjar til DN.

Størrelse ikke viktigst

En av teoriene er at de norske klyngene er for små, og ikke sammenlignbare med de større internasjonale næringsklyngene som klyngestudiene støtter seg på.

Torger Reve er ikke enig med Fitjar, og mener flere studier tyder på at størrelsen ikke er avgjørende, men at innovasjonen er høyest når klyngene har internasjonale koblinger.

Hva mener du? Bidrar næringsklyngene på Nordvestlandet til innovasjon? Si din mening under:

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Supply