NVE oppgraderer rasfaren i Sør-Norge

Økt fare for jord- og flomskred i Møre og Romsdal

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppgraderte 1. juledag sitt skredvarsel for store deler av Sør-Norge.

NVE oppgraderte 1. juledag sitt skredvarsel for store deler av Sør-Norge. Her jordskred på E14 ved Meråker i Nord-Trøndelag i begynnelsen av desember i år.  Foto: Politiet / NTB scanpix

NTB

Flom-og-jordskredvarsling i NVE varsler nå om økt fare for jord- og flomskred i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

Varselet er gitt gult nivå som er den nest laveste av fire kategorier etter grønt nivå. Fylkesmannen skal umiddelbart sende varsel på oransje og rødt nivå videre til berørte kommuner og lokale myndigheter.

Det er ikke utstedt flomvarsel for området.

NVE har følgende tips til hvis strømmen forsvinner og man må vente på strømselskapenes beredskapspersonell:

Oppvarming

Er din primære varmekilde elektrisk oppvarming bør du sørge for å ha et alternativ, for eksempel vedfyring eller gassovn.

Mobillader

Husk å lade mobilen og ha ekstra batteripakker oppladet. Den kan være viktig for å holde deg oppdatert på situasjonen og får å få kontakt dersom du trenger hjelp.

Mat og drikke

Vannforsyning kan bli borte og komfyren vil ikke virke. Pass på å ha noe vann lagret. Til matlaging kan du bruke stormkjøkken, propanapparat eller gassgrill.

Lys

Ha lommelykter og batterier oppbevart på fast og lett tilgjengelig sted. Stearinlys og fyrstikker er også greit å ha tilgjengelig.

Radio

Batteridrevet radio gir deg muligheten til å holde deg oppdatert.

Kritisk avhengig av strøm

Da bør du skaffe deg et nødagregat og sjekke at det fungerer før eventuelt strømbrudd inntreffer.