Orkanen Harvey har slått inn over kysten av Texas

Orkanen Harvey slo natt til lørdag inn over kysten av Texas, og de første meldingene om materielle skader har begynt å komme.

Orkanen Harvei slo inn over kysten av Texas med vindkast opp mot 60 meter per sekund natt til lørdag. Byen Corpus Christi (bildet) var en av de første som ble rammet.  Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Meteorologene oppgraderte fredag kveld orkanen til kategori 4 og kaller den «livstruende», og USAs president Donald Trump har erklært at stormen er en katastrofe.

Kategori 4 er den nest høyeste kategorien på skalaen og da Harvey traff land noen mil nordøst for Corpus Christi ble det målt vindkast opp mot 60 meter per sekund.

Store nedbørsmengder og høye bølger gjorde flere veier langs kysten ufarbare, og de første meldingene om veltede palmetrær og strømmaster har alt kommet.

Det er foreløpig ikke meldt om personskader som følge av orkanen.

Katastrofe

Innbyggerne i Texas visste hva de hadde i vente og tusenvis hadde spikret plater foran dører og vinduer og hamstret mat og andre livsnødvendigheter. Mange var også evakuert fra kysten av USAs nest største delstat før Harvey nådde land.

President Donald Trump har på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott erklært at orkanen er en stor katastrofe, noe som frigir større ressurser til redningsarbeidet.

På Twitter sier Trump at han følger med på utviklingen fra Camp David, og han ber folk holde seg trygge.

Personnummer på armen

Sju fylker på Texas' kyst beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder i forkant av orkanen.

For å understreke alvoret i situasjonen ba fungerende ordfører i byen Rockport, Patrick Rios, fredag dem som valgte å bli værende igjen om å skrive personnummeret på armen med tusj.

En av de kraftigste

Orkanen Harvey kan være en av de kraftigste og dødeligste orkanene som noen gang har truffet USA og sammenlignes den som kostet om lag 150 mennesker livet i Indianola-området i Texas i 1886.

Bare orkanen i Florida Keys i 1935, orkanen Camille i 1969, Katrina i 2009 og Andrew i 1992 har vært kraftigere enn orkanen i 1886.

– Harvey kommer til å havne i den samme kategorien, sier Kerry Emanuel, professor i meteorologi ved MIT.