Varsel om snøskredfare på Sunnmøre:

Betydelig snøskredfare flere steder i landet

NVE varsler om økt snøskredfare i blant annet Trollheimen, Romsdal og Voss. Uvær skaper også trøbbel for juletrafikken over hele landet.

Illustrasjonsfoto  Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

NTB

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om snøskredfare i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hallingdal, Hardanger og Vest-Telemark. Varselet gjelder for tirsdag og onsdag.

I Hardanger forventes det naturlig utløse skred som følge av mye nedbør, ubunden snø og endrende vindretninger.

Isdekke og dårlige kjøreforhold har også skapt trøbbel i juletrafikken. Øst politidistrikt opplyser at en bilist tirsdag kjørte av veien på Romerike. En annen bilist kjørte av veien i Orkdal i Trøndelag.

Det er kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet på grunn av uvær tirsdag morgen. Det er uklart når veiene åpner for normal trafikk.

Riksvei 15 over Strynefjellet er fortsatt stengt grunnet et snøras første juledag. Overgangen åpnes ikke for trafikk igjen før tidligst onsdag.

Tirsdag formiddag ble også fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet stengt på grunn uværet.

Kolonnekjøring

Det kan også bli kolonnekjøring på kort varsel på europavei 134 over Haukelifjell, også det på grunn av uvær, melder Vegtrafikksentralen.

Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt for trafikk.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet ble stengt på grunn av uvær julaften, men ble åpnet for trafikk igjen første juledag.

For riksvei 7 over Hardangervidda ble det imidlertid tidlig andre juledag innført kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn, mens det er stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn. For riksvei 13 over Vikafjellet ble det innført kolonnekjøring fra samme tidspunkt.

Europavei 16 over Filefjell er tirsdag formiddag den eneste fjellovergangen som er åpen for vanlig trafikk. Dog advares det over isdekke på veien og dårlig sikt.

– La bilen stå!

Uværet blir bare verre og verre utover dagen og kvelden og natt til onsdag. Forholdene er ventet å bli så ille at Statens vegvesen går ut med oppfordring om å la bilen stå hvis mulig.

– Jeg tror morgendagen er en bedre dag til å foreta hjemturen etter jul. Har du anledning til å la bilen stå så er det en bedre løsning, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for andre juledag i Sør-Norge. Det er ventet vanskelige kjøreforhold og store mengder nedbør flere steder, spesielt i Oppland og Hedmark.

Obs-varselet gjelder for mye regn i Agder-fylkene, Telemark og Rogaland. På Østlandet kan det bli opp mot 30 centimeter snø enkelte steder, men de fleste her starter dagen med sludd og snø.

Vegtrafikksentralen opplyser at alt tilgjengelig mannskap er kalt ut og jobber med brøyting.