Oransje farenivå på Veslemannen

Økende bevegelse og stadige steinsprang fra Veslemannen gjør at NVE setter opp farenivået til oransje.

Rauma: Farenivået ved Veslemannen ble sent søndag kveld hevet til rødt, og ni beboere ble evakuert. Onsdag ble farenivået hevet til oransje, etter å ha vært nedjustert til gult i tre dager.  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NTB

– Torsdag ettermiddag hadde vi igjen en kort periode hvor temperaturen på Mannen akkurat bikket null grader, og måleinstrumentene registrerte en økning i bevegelse på bakgrunn av dette, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag formiddag.

Ifølge NVE er det stor aktivitet i fjellpartiet og store steinsprang. Det er nå plussgrader etter en periode med kaldere vær og nedbør.

Ettersom det er meldt varmere vær fremover, har NVE grunn til å tro at bevegelsene vil fortsette å øke mens det er snøsmelting, for deretter å avta når det er blitt snøfritt igjen.

Oransje farevarsel innebærer ikke evakuering, men søndag for en knapp uken siden ble beboerne evakuert fram til tirsdag etter at farevarselet ble hevet fra oransje til rødt.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma. Det er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.