Vedum vil reverse endringer i kommuneinntektene

Oslo (NTB): Senterpartiet varsler allerede omkamp dersom regjeringen endrer kommunenes inntektssystem. Partileder Trygve Slagsvold Vedum vil stanse endringene dersom det blir maktskifte om halvannet år.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

Innenriks

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har et nytt inntektssystem ute på høring. Dersom regjeringen får det som den vil, blir det tyngre for småkommuner som velger å stå alene selv om det skulle finnes gode kandidater for sammenslåing, skriver Klassekampen. Ifølge kommuneorganisasjonen KS kan kommuner med færre enn 3.000 innbyggere tape nesten 1.500 kroner per innbygger. Vinnerne blir kommuner med over 20.000 innbyggere.

Dersom de blå må vike for de røde og grønne i valget om halvannet år, varsler Vedum at den nye modellen vil bli kortlivet.

– Nå prøver Sanner å bruke den kraften han har som statsråd til å gjøre flest mulig endringer. Men vi, Ap og SV har vært veldig tydelige på at vi ikke vil støtte dette. Til og med KrF og Venstre har vært skeptiske, sier Sp-lederen. SV bekrefter overfor avisen at partiet mer enn gjerne er med på å stoppe omleggingen av inntektssystemet.

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen, kan ikke garantere en reversering, men sier partiet er opptatt av å «styrke kommuneøkonomien og sikre omfordeling og likeverdige tjenester i hele landet». (©NTB)