Horne møtte ambassader om barnevernet

Oslo (NTB-Johan Falnes): Interessen var stor da regjeringen inviterte til møte med ambassadene for å korrigere inntrykket som skapes av norsk barnevern i utlandet.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) orienterte onsdag flere utenlandske ambassader om hvordan norsk barnevern fungerer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix  

Innenriks

Det siste året er det blitt holdt demonstrasjoner i flere land i protest mot barnevernet i Norge. Dette var en viktig del av bakteppet da Utenriksdepartementet samlet ambassadene i Oslo til informasjonsmøte onsdag.

– Norsk barnevern er gjentatte ganger blitt kritisert, også utenfor Norge. Fra internasjonale medier kan man få inntrykk av at Norge tar flere barn ut av hjemmet enn andre land, og at familier med utenlandsk statsborgerskap eller bakgrunn er spesielt utsatt. Det er ikke sant, sa barneminister Solveig Horne (Frp) i en tale til de frammøtte.

Hele 65 representanter fra rundt 50 land deltok. De fleste som har ambassade i Oslo, møtte opp, og flere stilte på ambassadørnivå.

Én av sakene som har utløst demonstrasjoner mot Norge, gjelder et norskrumensk ektepar, bosatt i Naustdal i Sogn og Fjordane. Ekteparet ble i november i fjor fratatt sine fem barn og siktet for familievold.

Horne understreket i sin tale at det alltid er siste utvei å ta barnet ut av hjemmet mot foreldrenes vilje. (©NTB)