Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Oslo (NTB-Andreas Løf): Soppangrep har ødelagt mer enn halvparten av jordbæravlingene til bønder i Agder og Rogaland. Bama anslår at det har blitt produsert 40 prosent mindre bær enn planlagt nasjonalt.

Forbrukerne må belage seg på en økning i prisen på jordbær denne sommeren, forteller Roger Utengen, sjef for kategori bær i Bama. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix 

Innenriks

– Dette har vi aldri sett maken til. Det har aldri skjedd så mye skade på bærene som det vi har sett akkurat nå. Vi har mistet cirka 40 prosent av vår plan for jordbær på landsbasis, og det har store konsekvenser for produsenter og alle som omsetter bær, sier Roger Utengen, kategorisjef bær i Bama, til NTB.

Norsk jordbærproduksjon starter på Sørlandet, og det er også der de har blitt rammet hardest av gråskimmelsoppen så langt. Frykten er at soppen har blitt resistent mot plantemidlene som brukes.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi er veldig interessert i å finne ut hva som skjer. Plantene kan bli resistente, og det har vi sett i utlandet. Bransjen må finne ut av dette sammen, sier Utengen.

De første meldingene om problemer med gråskimmelsoppen kom fra bønder i Agder- og Rogaland-området, der flere bønder fortalte at de hadde mistet over halvparten av produksjonen.

Jordbonde Bjørn Arild Stea fra Søgnejordbær forteller Fædrelandsvennen at de innleide jordbærplukkerne nå må brukes til å luke ut råtne bær. (©NTB)