Norske jordbærforskere bekymret for resistens

Oslo (NTB): Norske forskere er bekymret for at sprøytemidler ikke lenger hindrer sopp fra å ødelegge jordbæravlinger.

Bjørn Ekeberg i Lier er en av bøndene som har fått problemer gråskimmelsopp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Innenriks

– Det er viktig å være klar over at store mengder nedbør, sprøyteteknikk, bredden på radene og gjødsling også er viktige faktorer som kan påvirke sprøyteresultatet, sier Arne Stensvand, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og ekspert på soppsykdommer i frukt og bær, til NTB.

Han er likevel bekymret for resistensutviklingen. I dag finnes det bare ett lovlig sprøytemiddel i Norge som det ikke er funnet resistens mot hos gråskimmelsoppen. Det er denne soppen som har skapt problemer for bønder i Agder og Rogaland.

– Vi har god kontakt med kolleger i utlandet, og det samme skjer der, så dette kommer ikke som en bombe på oss. Vi jobber tett med Norsk Landbruksrådgivning for å utrede og finne en løsning, men vi har begrenset med midler, sier Stensvand.

Han mener den viktigste løsningen er å dyrke i høye plasttunneler, da kan man manipulere klima og unngå for mye nedbør og fuktighet.

– Problemet med gråskimmel er mye mindre ved dyrking i tunneler eller veksthus, sier Stensvand. (©NTB)