Ny septemberrekord i antall sommerdager

Hokksund i Buskerud har den nye rekorden for antall sommerdager i september. Den gamle rekorden var det Tafjord i Møre og Romsdal og Skotterud i Hedmark som delte, med 16 dager.

Det har vært høye septembertemperaturer i år. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix 

Innenriks

Til nå har det vært 18 av dem, og det kan bli et par til.

Det opplyser meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Også to andre steder i Buskerud – Drammen og Sigdal – har gått forbi den gamle rekorden, ifølge meteorologenes fintelling.

Ikke under 20 grader

Mens den internasjonale definisjonen av sommerdag er at temperaturen ikke faller under 25 grader i løpet av døgnet fram til klokka 20.00, holder det med 20 grader for at det skal kunne kalles en nordisk sommerdag.

Fortsatt er værsituasjonen slik at rekorden kan bli ytterligere forbedret, men ikke med mange dager.

– Det er vel strengt tatt mandag og tirsdag hvor det ser ut til å være muligheter. Etter det ser temperaturen ut til å gå ned. Vi venter etter hvert litt regn og lavere temperaturer, forteller Jan Inge Hansen.

Varmt i vest

I forrige uke ble det meldt om en rekke lokale september-rekorder, og det var særlig de vestlige delene av landet som gjorde seg bemerket.

Torsdag hadde Lysebotn i Rogaland en temperatur på 28 grader, noe som er ny fylkesrekord i september. Det var også bare en halv grad unna landsrekorden for måneden. Tre steder har hatt 28,5 grader i september. Det er Austad i Bygland i Setesdal (1901, 1958 og 1991), Meråker jernbanestasjon (1958) og Drammen-Marienlyst (1991), ifølge nettstedet Vær og Vind.

– Vi har regnet ut at temperaturen flere steder i Sør-Norge har vært fire grader over normaltemperaturen, uttalte vakthavende meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt da Lysebotn-rekorden ble satt. (©NTB)