Frp foreslår fradrag for tjenester i hjemmet 

Fremskrittspartiets programkomité vil ha fradrag for å få utført vask, rehabilitering eller servicearbeid i private hjem. En dårlig idé, mener SV. 
Innenriks

Frp-forslaget kommer fram i programkomiteens endelige utkast, som skal være klart onsdag. 

Partiet mener et slikt fradrag vil bidra til flere arbeidsplasser. Fradragene er kjent som ROS - renhold, omsorg og servicearbeid - og ROT - rehabilitering, ombygging og tilbygg. 

- Dette vil gi flere hundre mennesker varig arbeid i våre mest utsatte regioner. Det vil også gi håndverkere i alle byggfag viktige oppdrag, og spesielt i vestlandsregionen vil det merkes om dette blir vedtatt i Stortinget til neste år, sier Pål Morten Borgli fra Rogaland Frp.

Programkomiteen ser for seg at ROS- og ROT-fradrag innføres etter modell fra den svenske ordningen. 

- Dette vil være et viktig tiltak i kampen mot svart arbeid, legger han til overfor NTB. 

I den borgerlige samarbeidsavtalen fra 2013 heter det bare at "gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag i skatten" skal utredes i kampen mot svart arbeid. 

- Uheldig 

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen mener forslaget av flere grunner er dårlig.

- I 2013 utgjorde dette totalt 15 milliarder kroner i skattefradrag i Sverige. Det er talende at Frp vil prioritere store skattekutt til de mer velstående familiene enn til folk flest, sier han til NTB. 

- Dette vil sannsynligvis ha en svært uheldig fordelingseffekt. Du skal ha en del å rutte med før du får hentet veldig mye ut av dette, legger Valen til. 

Han er også skeptisk til argumentet med at ROT- og ROS-fradrag vil være viktig i kampen mot svart arbeid. 

- Da bør man i stedet gå rett på problemet. Svart økonomi er ikke i seg selv et argument for å gi store skattekutt til de som har best råd, sier SV-nestlederen. 

Han mener det som først og fremst driver det useriøse arbeidslivet, er sosial dumping, manglende bevilgninger til Arbeidstilsynet og Økokrim og mangel på lærlingplasser.  

- Omgåelse og misbruk 

LO har tidligere pekt på svenske erfaringer som viser at slike tiltak "kan ha tilsiktet effekt mot svart arbeid, særlig på kort sikt". Samtidig har organisasjonen vist til problemer med omgåelser og kontroll mot misbruk, samt usikker effekt på sysselsetting. 

Virke har imidlertid flere ganger trukket fram denne typen avdrag som et viktig tiltak for å redusere omfanget av svart arbeid, gi flere trygge og seriøse arbeidsplasser, øke skatteinntektene til staten og for å redusere omfanget av skatteunndragelser og trygdemisbruk. 

Programkomiteen i Frp skulle onsdag avslutte arbeidet med sitt endelige forslag. Det skal så til behandling i landsstyret, som igjen innstiller til partiets landsmøte i mai. 

(©NTB)