Sanner verner mer enn han fjerner

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har fått kritikk for å ikke gjøre nok for å verne matjord, men når det spisser seg til, verner han mer enn han fjerner.

Jan Tore Sanner og departementet hans har strammet inn praksisen og skjerpet vernet av matjord. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix 

Innenriks

I løpet av tre og et halvt år som statsråd, har Sanner fått 22 konflikter om jordvern på sitt bord. Der havner de når kommunene og fylkesmennene ikke klarer å bli enige – i praksis når kommunen vil si ja til et nytt byggeprosjekt, mens Fylkesmannen sier nei av hensyn til jordvernet.

Selv om Sanner bare har sagt nei til nedbygging av matjord i rundt en tredel av sakene, så har han vernet 56 prosent av arealet som har vært omstridt, skriver Nationen.

I begynnelsen ble brorparten av arealet tillatt bygget ned, men i fjor snudde det, og 83 prosent av arealet ble bevart. Hittil har ikke Sanner godkjent nedbygging av et eneste dekar.

Landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag sier han har merket et stemningsskifte under Sanners ministerperiode.

– Regjeringen har strammet inn jordvernet over tid. Vi får mer medhold nå enn i begynnelsen av perioden, sier jordbruksdirektøren. Han tror tydelige signaler fra Stortinget om prioritering av jordvern har hatt stor betydning for regjeringens praksis.

(©NTB)