Coop: Forbrukerne ikke rammet av bondeaksjonen

Bøndenes protestaksjon mot landbruksoppgjøret varte i tre timer fredag morgen, men får ikke konsekvenser for vareleveringen til matbutikker landet rundt.

Fra blokaden til bøndene ved H. I. Giørtz Sønner på Sula, fredag.   Foto: Svenn-Ove Torgersen

Bønder blokkerte utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix 

Bønder blokkerer utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix 

Innenriks

– Blokaden varte i tre timer, og vi fikk en del biler ut før portene ved varelagrene ble stengt. Mens blokaden pågikk fortsatte vi å jobbe med å klargjøre ordrene til butikkene. Vi fikk fylt en del lastebiler, mens varer som ikke kunne stå i bilene ble klargjort inne på fryselagrene. Etter at blokaden ble hevet klokken 9, har bilene kjørt ut fortløpende, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge til NTB.

– Vi tror ikke dette vil ramme våre butikker i nevneverdig grad, så dette vil nok få minimale konsekvenser, sier Kristiansen.

Ingen selvfølge

Den varslede aksjonen startet klokken 6 fredag morgen. Rundt 1.000 bønder troppet opp med traktorer ved grossistlagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema på 25 steder over store deler av landet i protest mot landbruksoppgjøret, etter at forhandlingene mellom regjeringen og bøndene brøt sammen tirsdag.

– Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB.

Det var lenge uvisst hvor lenge aksjonen ville vare, men planen var hele tiden å avslutte klokken 9, sier bondelagslederen.

– Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene, og vi ber om forståelse om noen har hatt ulempe som følge av blokaden, sier han.

Melk fra kua

Hos Coop har man forståelse for bøndenes ønske om å markere sitt syn på jordbruksoppgjøret, men samtidig synes de det er trist at det er nettopp forbrukerne som rammes når vareleveringen blir hindret.

– Siden blokaden ble opphevet såpass raskt, så får ikke dette konsekvenser for forbrukerne, noe som er veldig positivt. Samtidig har de fått fram budskapet sitt, sier Harald Kristiansen i Coop.

– De har fått oppmerksomheten de ønsket, men samtidig tror jeg den norske forbrukeren vet hvor maten kommer fra. Vi ser på våre salgstall at norske forbrukere ønsker norske produkter. Det er kanskje noen unger som tror at melken kommer fra kartongene, men de fleste vet nok at den kommer fra kua, og at vi er avhengig av bøndene våre for å få mat, sier Kristiansen.

Klager til politiet

Politiet var til stede på flere av stedene der bøndene aksjonerte fredag. På Jessheim fikk politiet på Romerike flere klager på traktorer som hindret trafikken og gjorde at folk ikke kom seg på jobb. I Vestby fikk blokaden ved ASKOs hovedlager fortsette etter at politiet like før klokken 7 meldte at de så seg nødt til å gripe inn.

Follo-politiet kunne også fortelle at de hadde mottatt klager på bønder som aksjonerte i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

Lars Petter Bartnes, som selv befant seg ved ASKOs grossistlager på Kalbakken, forteller at Tines lastebiler fikk kjøre mens aksjonen pågikk, ettersom det var dagligvarekjedene de ønsket å ramme med aksjonen.

– Klokt

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale mener avgjørelsen om å stanse aksjonen allerede klokken 9, var fornuftig.

– Norske forbrukere har høy tillit til norske bønder og setter stor pris på den jobben de gjør. Det positive omdømmet til jordbruket er viktig å ta vare på. Derfor er det bra at Bondelaget raskt avsluttet blokkeringen av grossistlagrene. Dette er en klok avgjørelse etter min oppfatning, sier Dale.

(©NTB)