Stortingspresidenten vil ta opp sextrakassering i politikken 

En rekke kvinnelige stortingsrepresentanter oppgir at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Stortingspresidenten ber partiene ta grep.

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix 

Innenriks

– Jeg møter de parlamentariske lederne jevnlig, og det er naturlig at jeg tar opp slike spørsmål der, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til NTB.

– Samtidig er det partiene selv som er nærmest til å øke bevisstheten om dette problemet i eget parti og egen stortingsgruppe, framholder han.

Overrasket

Tre av fire kvinnelige stortingsrepresentanter, 53 av 69, har svart på undersøkelsen som NRK har gjennomført.

Blant kvinnelige stortingsrepresentanter har 55 prosent av dem som har svart, at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Jeg er litt overrasket over omfanget, men det synes klart at vi snakker om noe som ikke kan beskrives som et avgrenset problem i visse bransjer. Dette er et samfunnsproblem, sier Thommessen.

Han slår fast at seksuell trakassering er uakseptabelt, også i politikken.

– Partiene bærer et stort ansvar og må sørge for en partikultur som gjør at alle kan føle seg hjemme. Det har vært mye oppmerksomhet om dette i flere partier, men #metoo-kampanjen viser jo at det fortsatt er mye arbeid som gjenstår, sier han.

– Forferdelig trist

Over halvparten av de spurte i undersøkelsen, 29 kvinner, svarer at de har opplevd seksuell trakassering. Av disse svarer 86 prosent (25 kvinner) at dette har skjedd i forbindelse med politisk arbeid.

– Jeg synes det er forferdelig trist, men jeg er ikke overrasket, sier Høyres kvinnepolitiske talsperson Tina Bru.

Den seksuelle trakasseringen består blant annet i beføling av kjønnsorganer, beføling av bryster, klyping i rumpa, tvangskyssing og seksuelle hentydninger både i direkte tale og via tekstmeldinger.

Anniken Huitfeldt, kvinnepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, tror menn har en høyere terskel for å trakassere kvinnelige stortingspolitikere enn andre kvinner.

– Men vi ser at tallene er høye også for politikere, konstaterer hun.

Måtte få hjelp

22 av de 29 kvinnelige stortingsrepresentantene som sier de har opplevd seksuell trakassering, sier det dreier seg om seksuelle kommentarer, mens 18 sier de har opplevd en fysisk form for uønsket seksuell oppmerksomhet.

En av stortingsrepresentantene forteller at hun måtte få hjelp av en mannlig kollega for å stoppe en pågående og beruset kollega, mens en annen slår fast at det nærmest har vært en tradisjon at eldre mannlige partikollegaer misbruker makten sin til å ligge med yngre kvinner.

(©NTB)