Stormflo og kraftig vind

Meteorologisk institutt ber folk om å ikke bevege seg unødig ute og sikre gjenstander når vinden øker kraftig i Møre og Romsdal torsdag kveld.

Stormflo Småbåthamna i Ørsta i 12-tida torsdag.  Foto: Foto: Svein Aam, Møre-Nytt

Innenriks

Uværet i Sør-Norge førte til at Meteorologisk institutt økte overvåkningen i store deler av landet og ba publikum følge med på nye værmeldinger. Overvåkningen er nå avslutta, men det er i stedet sendt ut Obs-varslel om svært kraftg vind fra torsdag kveld.

Stormflo

Ifølge Møre-Nytt stod vannet opp til parkeringsplassen ved småbåthavna i Ørsta torsdag klokka 12. En varslet stormflo hadde da sin topp. Torsdag kveld blir det sørvestlig vind opp i full storm på kysten av Rogaland og Hordaland. Når lavtrykket har passert, skifter vinden til vestlig og nordvestlig retning.

Meteorologene melder at det ventes sørlig sterk kuling i utsatte steder i Møre og Romsdal fra torsdag kveld, med lokale vindkast på 30-40 m/s. Natt til fredag ventes det forbigående minking til sørvest opp i liten kuling, mens fredag ettermiddag er det en økning i nordvest til sterk kuling - muligens full storm med vind på 25 m/s på Sunnmøre.

Minker lørdag

Natt til lørdag skal vinden imidlertid minke.

Meteorologene varsler at gjenstander med store vindfang kan blåse over ende, og de anbefaler å feste alle løse gjenstander og ikke bevege seg unødig utendørs. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur.

Ekstremvarsel sør for Stad

Lenger sør er det enda verre. Torsdag kveld kom Meteorologisk institutt med ekstremvarsel for Vestlandet sør for Stad.

Stormen har fått navnet Aina, og om Vestlandet sør for Stad er dette beskrivelsen av forholdene:

– I kveld, torsdag, økning til vestlig full og til dels sterk storm 30 m/s utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35-40 m/s inn over land. Fra fredag morgen nordvest full storm 25 m/s, fredag kveld liten storm 22 m/s. Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35-45 cm over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, estimert til 8-11 m.

Storm Foreløpig er det Rogaland og Hordaland som har det dårligste været, men fredag kan denne stormen treffe Sunnmøre. Men prognosene er usikre.Kreditering: Windy