Søndag våkner du til uvær:

Ekstremværet Cora: Orkan på Trøndelagskysten

Vinden har økt til orkan langs kysten av Trøndelag. Mellom klokken 12 og 13 ble det målt en middelvind på 36,2 meter i sekundet på Sklinna fyr på Leka. 

  Foto: Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

Vind, snøvær og vinterføre på E6 ved Malvik søndag ettermiddag. Foto: Statens vegvesen / webkamera / NTB scanpix 

Innenriks

Det melder Adresseavisen. Grensen for orkan går ved 32,7 meter per sekund. Vindmålingen på Sklinna er den sterkeste middelvinden som noen gang er registrert på fyret uansett måned.

Vinden har de siste timene være på sitt kraftigste i Trøndelag og på Helgeland.

Det var på forhånd ventet vindkast mellom 35 og 45 meter per sekund og lokalt vanskelige kjøreforhold flere steder her.

Flere steder i Trøndelag har ekstremværet herjet kraftig søndag formiddag. I Namsos har et tak blåst av en lagerbygning ved et industriområdet i sentrum, og i Flatanger meldes det om løse takplater på hus i Lauvsnes.

På Nærøy på Ottersøya har en kran falt over en bil. Ingen ble skadd i hendelsen. På Lade i Trondheim har politiet mottatt flere meldinger om løse blikktak, matter og gjerder fra en byggeplass.

Strømløse i Trøndelag

Klokka 12 meldte Nord-Trøndelag elektrisitetsverk at 1.700 kunder har mistet strømmen. En halvtime senere var det redusert til 1.100 kunder.

Tidligere søndag formiddag var 977 husstander uten strøm i fylket, ifølge Trønderenergi. 824 av disse husstandene var i Trondheim.

Statnett opplyser at de har økt sin beredskap som følge av uværet og vil følge utviklingen tett.

I Møre og Romsdal er ekstremværet nå over.

– Den kraftigste vinden er nå over i Møre og Romsdal, og ekstremværet Cora avsluttes for dette området, meldte Meteorologisk institutt ved 11.30-tiden søndag. I fylket blåser det vestlig stiv til sterk kuling på kysten og full storm i fjellet i nord, opplyste meteorologene.

Trafikale utfordringer

I tillegg til ekstremværvarselet er det også utstedt obs-varsler om kraftig vind i Sogn og Fjordane, Buskerud, Oppland og Hedmark. Obs-varsler om vanskelige kjøreforhold gjelder for Sogn og Fjordane, fjellet i Sør-Norge og Helgeland.

En rekke fergesamband og fjelloverganger er innstilt flere steder i landet.

I Trøndelag har det vært trafikale utfordringer flere steder som følge av Cora. I Verdal sperret et tre veibanen på E6 ved Verdalsbrua.

På Værnes ble to SAS-avganger innstilt som følge av uværet.

– To avganger er innstilt i forbindelse med Cora. Vi har lagt ut informasjon på nettsidene om at det kan komme forstyrrelser i flytrafikken på grunn av ekstremværet, sier pressekontakt Tonje Sund i SAS til Adresseavisen.

Avgangene det gjaldt var SK351 til Oslo klokken 10.30 og SK4159 til Bergen klokken 12.05