Blåser støvet av norsk superhelt

– Jeg synes han er for bra til å bli glemt, sier Christian G. Falch om bakgrunnen for gjenutgivelsen av den eventyrlige serien om Jonas Fjeld.
Innenriks

Falch kaller de 21 bøkene om eventyreren og actionhelten Jonas Fjeld for «den glemte kiosklitteraturklassikeren». Han har tatt ansvar for at Jonas Fjeld-serien, av Øvre Richter Frich, blir gjenutgitt i sin helhet i regi av seriebokforlaget Dr. Spruce Books.

– I mellomkrigstiden solgte Frichs bøker over en million eksemplarer og de ble oversatt til ni språk. Han var sin tids Jo Nesbø, Jonas Fjeld var folkeeie, et navn alle kjente til, sier Falch til NTB. Og legger til at han selv oppdaget serien som 10-åring – og ble en ivrig leser og fan.

– Her er det fantasi, moderne oppfinnelser og eventyrlige innslag som fortjener lesere i stadig nye generasjoner. Det var ikke for ingenting at Frich ble sammenlignet med Jules Verne. Jonas Fjeld er noe så sjeldent som en norsk superhelt og noe helt unikt i norsk sammenheng. I ham finner du både James Bond og Indiana Jones på en gang.

Årsaken til at serien er blitt glemt, er at den på 1970-tallet havnet i blåsten for politisk ukorrekthet. Harald Damsleths originale omslagsillustrasjoner, mannen som var plakattegner for Nasjonal Samling under annen verdenskrig, var nok i sterk grad med på å gi Jonas Fjeld-serien et problematisk ry.

Modernisert

Man skal ikke bla lenge i bøkene før man finner ut at mye har skjedd siden Frichs bøker, som «Den gylne pest», «Kondoren» og «Gullåren», herjet på bestselgerlistene. Men på spørsmål om det ikke var fristende å ta bort ord og vendinger som «neger» og «slemme jøde», svarer Falch:

– Med nyutgivelsen gjøres det en solid innsats for å modernisere språket. Men vi fornyer teksten uten å gjøre noe inngrep i det som står der. Det er viktig å fortelle hele historien, vi skal ikke utgi en sminket og sensurert versjon. For meg er det et poeng at man ikke prøver å fremstille fortiden som annerledes enn den var.

Han legger videre til:

– Forfatteren ble beskyldt for alt mulig i ettertid, blant annet ble han på 70-tallet beskyldt for å være fascist – noe Frich ikke var. Han var en sterk motstander av all saueflokkmentalitet og han foraktet både nazister og kommunister. Ja, bøkene speiler den tiden de ble skrevet i, men i samtiden var Frich helt mainstream. Det er viktig å få med, mener Falch.

Hemmelig hule

Bøkene ble skrevet fra 1911 – 1935, og forfatteren la handlingen litt fram i tid. Slik fikk han større frihet og kunne beskriver nye oppfinnelser, som batteridrevne fly, laser og lydløst sprengstoff.

Falch har fått Øvre Richter Frich-biograf Christopher Hals Gylseth med som konsulent for nyutgivelsen og han har skrevet etterord til papirutgavene. Falch har videre engasjert blant andre Fredrik Wandrup til å skrive forord, samt satt en rekke kunstnere i sving med å lage nye forsider.

Samtidig er de originale omslagene, signert tidligere nevnte Damsleth, trykket på baksiden av de nye pocketutgavene.

– De ble laget før krigen, og Frich og Damsleth hadde ingenting med hverandre å gjøre. Men de representerer en bit Jonas Fjeld-historie, omslagene er nærmest ikoniske og forteller en historie de også, sier Falch om bakgrunnen.

Hele serien begynner i Jonas Fjelds hemmelige hule i Homansbyen i Oslo, hvor Fjeld og den finske dvergen Ilmari Erko pønsker ut fantastiske oppfinnelser. Siden blir det mange spektakulære turer ut i verden for dr. Fjeld og hans sidekick.

– Ut fra engasjementet på Jonas Fjeld-seriens facebookside, og fra bestillinger fra bokhandlere, ser vi at det er mye interesse for «den glemte helten». Så langt er det kommet ut seks pocketbøker og en rekke ebøker.


(©NTB)