Norskutgitt Lee Miller-kokebok priset til gull i USA

Et lite, uavhengig, norsk forlag sikret seg ifølge Bok365 betydelig anerkjennelse i USA – gjennom å utgi kokeboken til den amerikanske mote- og krigsfotografen, modellen og surrealisten Lee Miller.
Innenriks

Forlaget Grapefrukts 2017-utgivelse «Lee Miller – A Life With Food, Friends and Recipes», skrevet av hennes barnebarn Ami Bouhassane, sikret seg nemlig 1. premiere i Independent Publishers Awards (IPPY Awards) i USA.

– Det har vært en lang prosess, 10 år har det tatt. Det er derfor ekstra moro at den blir belønnet med en gull i kategorien kokebøker, hvor det myldrer av gode konkurrenter, sier Grapefrukt-forlegger Karen Hagen til boknettstedet.

Hun snappet rettighetene til Lee Miller-utgivelsen foran nesen på et stort, anglo-amerikansk forlag, som «nærmest synes det var en tragedie at familien valgte Grapefrukt forlag fremfor dem», heter det fra Hagen i intervjuet:

– Det eneste vi hadde å vise til var den norske utgivelsen av «Alice B. Toklas kokebok», som solgte 5.000 eksemplarer.

Forfatteren av boken, Ami Bouhassane, er sammen med sin far Antony Penrose forvalter av Lee Miller-arkivet. Boken beskrives som «en sterk og veldig ærlig historie», og utgis sammen med familiens Penrose Film Productions Ltd.

– Hver weekend fylte Lee Miller huset i Sussex med venner, som Max Ernst, Dorothea Tanning, Picasso og Man Ray. Å lage mat for vennene ble hennes redning og vei tilbake til livet. Det hun hadde observert under krigen berørte henne dypt, og hun led av det som i dag skulle bli diagnostisert som posttraumatisk stresslidelse, sier Hagen.