Provokatør Alexia Bohwim inntar TV-ruten - fulgt med kamera av Nina Grünfeld

Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Nina Grünfeld har fulgt Alexia Bohwim - forfatter, blogger og provokatør kjent for bøker som "Frognerfitter" - med kamera siden 2014. Nå treffer første runde med opptak TV-skjermene.
Innenriks

"Alexia vs. verden» er tittelen på dokumentarserien som vises i syv episoder lineært på TV3 fra 12. juni, og 14 episoder for Viafree.com, der premieren står 29. mai på nett. Serien er støttet av Norsk filminstitutt.

Nina Grünfelds ambisjon er å lage en helaftens kinodokumentar om uredde og frittalende Bohwim, som etter bokdebuten «Frognerfitter» i 2008 fulgte opp med bøker som «MILF» i 2010 og «Golddigger» i 2012.

– Jævlig mange har en mening om meg, om bøkene mine og hvordan jeg ser ut. Noen mener at jeg bør beskyttes mot meg selv, men det er det da faen meg jeg som bestemmer, sier Alexia Bohwim (48) i en uttalelse.

Ideen til filmskaperen – som selv har laget dokumentarer om sin far Berthold Grünfeld og om det jødiske barnehjemmet i Oslo under krigen – er å følge Alexia i ytterligere 10–15 år for å fortelle om «et annerledes liv».

TV-dokumentarserien er bare en del av «veien mot dette målet», ifølge pressemeldingen fra Nina Grünfeld, som videre skriver:

– Alexia vil ikke forandre seg for at andre skal like henne eller for å få et enklere liv. Hun nekter å bli voksen og kjedelig, og insisterer på å få være den hun er, på sine premisser. Men får Alexia lov til det? Tolererer vi hennes provoserende adferd og er det rom for posører som henne? Hvem betaler den høyeste prisen for at Alexia forblir Alexia? Hvem er det som bestemmer at noen skal beskyttes mot seg selv, og med hvilken rett? Eller er det slik at vi alle har noe å lære av Alexia Bohwim? spør filmskaperen.