Kongeparet besøker Nordlandskommuner

Kommende uke er kong Harald og dronning Sonja på fylkestur i Sørfold, Steigen, Røst, Værøy og Moskenes, der de aldri har vært offisielt før.

Kong Harald og dronning Sonja da de var på fylkestur til Nordland sist gang, for ti år siden. Da holdt de mottakelse for inviterte gjester på kongeskipet Norge, noe de også skal gjøre denne gangen. Foto: Knut Falch / NTB scanpix 

Innenriks

For bare fire år siden var kronprinsparet på fylkestur i fire av de fem samme kommunene, noe som er litt uvanlig med så kort mellomrom, men kongen og dronningen ønsker å besøke alle kommunene i Norge, og nå er det ikke så mange igjen på lista.

– Når det gjelder valg av besøkskommuner er det Slottet selv som bestemmer hvilke kommuner som skal besøkes. Kongeparet har gjennomført flere turer til Nordland. De kommunene som inngår i årets fylkesbesøk er kommuner som ikke har hatt offisielt besøk av kongeparet tidligere, bekrefter fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, overfor NTB.

Det er for øvrig Fylkesmannens oppgave å forberede og gjennomføre besøket i samarbeid med vertskommunene og Det kongelige hoff.

Alle aldre

Med mellom 500 og 2.500 innbyggere er det ganske små, men sterke kommuner som skal få kongelig besøk fra tirsdag til torsdag. Det starter i Sørfold, der innbyggere i alle aldere skal hilse på, sitte ned og snakke med de kongelige. I Steigen presenteres dagens næringer, kultur og natur for å gi et innblikk i den mangfoldige kommunen.

– Kommunene ønsker å vise hva som er hovedgrunnlaget for næringslivet i kommunene. De vil vise fram litt av grunnlaget for at disse små nordlandskommunene fortsatt er livskraftige samfunn der blant annet kraftindustri, fiskeriene og reiseliv står sentralt. Kongeparet får anledning til å møte folk i alle aldre–barnehagebarn, skoleelever, pensjonister, næringsaktører, musikere, kulturarbeidere og andre, sier Solberg.

Til havs

Det er ti år siden kongeparet var på fylkestur i Nordland sist, og nå som da skal de benytte kongeskipet Norge som base. Programmet onsdag bringer dem først til Røst, der det blir smakebit fra blant annet Querinioperaen.

Så bærer det sjøveien over til Værøy og åpning av bygdas nye barnehage. Kongeparet har ofte understreket hvor viktig deltakelsen i livet til folk rundt om i Norge er for dem og hvor nært de kommer folk på disse fylkesreisene.

– Det er hyggelig og viktig at de som holder slike samfunn levende får anledning til å møte kongeparet. Jeg gleder meg stort til å følge kongeparet på fylkesturen, sier fylkesmann Solberg.

På fylkesturens siste dag kommer kongeparet til Reine i Moskenes kommune. Også der legges det opp til folkefest og møter med representanter for næringslivet.

Fylkesturen i Nordland avsluttes ved at kong Harald og dronning Sonja inviterer representanter for kommunene de har besøkt, til en mottakelse om bord på Kongeskipet.


(©NTB)