50 innovasjonsmillioner til Nordland

Nordland fylkeskommune vant regjeringens konkurranse «Smartere transport i Norge» og fikk 50 millioner kroner til å effektivisere transporten i Bodø.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (helt t.h.) og administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund (helt t.v.) premierer de beste bidragene i konkurransen om «Smartere transport i Norge». Vinnerne er, fra v.: Marianne Bahr Simonsen (Bodø kommune), Siri Vasshaug (Nordland fylkeskommune) og Svein Eggesvik (Nordland fylkeskommune). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix 

Innenriks

– Først og fremst er dette veldig gledelig. Jeg vil rett og slett gratulere innbyggerne i Nordland og Bodø, sa fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp) etter prisutdelingen på NHOs hovedkontor på Majorstua i Oslo.

Nordlands bidrag har som mål å redusere klimautslipp, endre reisevaner og effektivisere transporten i Bodø. Dette gjennom et omfattende prosjekt som blant annet innebærer testing av førerløse busser, nye betalingsløsninger for bussene og nye måter å skilte på.

Fylkeskommunen lanserer også en app som oppmuntrer folk til å velge miljøvennlig.

– Du får miljøpoeng. Om du bruker mye buss, får du poeng på det som du kan bruke på andre tjenester. Samtidig må tjenestene våre være så enkle at de fungerer, sier Eggesvik om prosjektet til NTB.

Skryt fra Solvik-Olsen

I tillegg premierte samferdselsdepartementet ved minister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fire andre prosjekter i forbindelse med konkurransen. Oslo og Akershus, Rogaland, Møre og Romsdal og Hordaland vant 12,5 millioner hver.

Disse skal, i likhet med Nordlands premie, brukes over en periode på seks år.

Da NTB snakket med Solvik-Olsen, understrekte han at det var mange gode prosjekter blant de 12 som ble presentert. Likevel pekte Nordlands seg ut.

– Jeg synes det er veldig spennende. De har gjort en skikkelig jobb med å skape et veldig helhetlig prosjekt, sier samferdselsministeren.

Visjonært prosjekt

Solvik-Olsen mener at Nordland fylkeskommunes bidrag passet godt med den ånden regjeringen forsøkte å oppmuntre til da de igangsatte «Smartere transport i Norge».

Ministeren var særlig begeistret for at Nordlands prosjekt utnytter mulighetene som følger med den nye lufthavnen i Bodø. Den skal stå klar i 2025.

– De har ikke bare tenkt at de bygger videre på den byen de har. De har sett muligheten for å bygge digital infrastruktur fra bånn og tenke nye løsninger. Det gjør at de er ganske visjonære og tar litt risiko, sier Ketil Solvik-Olsen.

NHO vil ha enda mer kreativitet

Konkurransen ble opprinnelig lansert i november. Den hadde som målsetting å motivere Norges fylkeskommuner til å skape transportløsninger bygget på ny og grønn teknologi.

Vinneren ble plukket ut av en jury ledet av NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– De hadde mange spennende nye tanker, og et prosjekt med sterk brukerinvolvering og insentiver til å få folk til å endre atferd, sier Skogen Lund om vinneren.

Hun er svært positivt innstilt til regjeringens prosjekt, og mener at det motiverer til mer kreativ tenkning i fylkeskommunene.

– Jeg tror at det er morsomt for aktørene å få levere et slikt anbud, og stimulere til kreativitet. Det vi kanskje så var at det kunne vært enda mer av det, sier Skogen Lund.

– Dette er fylkeskommuner som er vant til å operere i veldig fastsatte rammer, så om noe tenker jeg at dette er første steg mot å stimulere til enda mer tenkning utenfor boksen, legger NHO-sjefen til.

(©NTB)