Høy fartsgrense og mørke bidro til dødsulykke i tunnel

Mørke tunnelvegger, dårlig belysning og høy fartsgrense var medvirkende årsaker til at en belgisk syklist ble påkjørt og døde i en tunnel i Hordaland i fjor.

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix 

Innenriks

Statens havarikommisjon for transport har gransket ulykken i Raunekleivtunnelen på fylkesvei 7 i Samnanger 11. juli i 2017. Den belgiske syklisten døde da han ble påkjørt bakfra av en personbil i en svak kurve på det mørkeste stedet inne i den 250 meter lange tunnelen.

Det er første gang en sykkelulykke er gransket av Havarikommisjonen, og kommisjonen konkluderer med at en rekke forhold bidro til at den kunne skje, melder NRK.

Kommisjonen peker på mørke tunnelvegger og dårlig belysning, høy fartsgrense på 80 kilometer i timen og ikke skiltet alternativ vei for syklister. Dessuten pekes det på at syklisten ikke brukte refleksvest og var lite synlig til tross for baklys på sykkelen. I tillegg indikerer belgierens alder at han kan ha hatt redusert mørkesyn.

Havarikommisjonen fastslår at eldre tunneler som er åpne for syklister og som ikke omhandles av gjeldende forskriftskrav, bør kartlegges og følges opp for å ivareta sikkerheten. Hordaland fylkeskommune anbefales i samarbeid med Statens vegvesen å gå gjennom slike tunneler og iverksette tiltak. I Raunekleivtunnelen skal blant annet tunnelmarkeringene fjernes og de mørke veggene hvitkalkes.

– Gjennom risikoanalyser bør man se på alle tunneler, særlig dem som er åpne for syklister, sier avdelingsdirektør Rolf Mellum i Havarikommisjonen.

(©NTB)