Norsk statsborger pågrepet for bestillingsdrap på kona i Pakistan

En Oslo-mann i 60-årene varetektsfengsles i fire uker. Han er siktet for medvirkning til drap i Pakistan og politiet mener de har avverget ytterligere to drap.

Saken etterforskes av Oslo politidistrikt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 

Politiadvokat Sturla Henriksbø og Anne Alræk Solem, leder for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker, under torsdagens pressekonferanse. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix 

Innenriks

– Vi mener vi har avverget to drap fordi vi har slått til da vi gjorde, sier aktor Sturla Henriksbø til VG.

Mannen ble pågrepet i sin bolig i Oslo tirsdag, opplyste Oslo politidistrikt torsdag.

Politiet mener at mannen har bestilt et drap på sin 40 år gamle ektefelle i en av Lahores forsteder den 31. mai 2017. Aktoratet mener også at han gjorde et forsøk på å bestille ytterligere to drap, og at han har forsøkt å bestikke pakistansk politi.

– Han nekter for å ha gjort det politiet anklager ham for, sier den siktedes advokat Marius Dietrichson til NTB.

Pågrep mulig leiemorder

Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere torsdag ettermiddag. Politiets siktelse kommer etter at en pakistansk mann erkjente å ha drept konen til den siktede.

Overfor en pakistansk TV-kanal har den pågrepne hevdet at han ble lovet 100.000 rupi (om lag 6.600 norske kroner), men at han bare fikk 11.000 rupi, ifølge TV 2.

– Han sa at han var blitt instruert av avdødes norske ektemann, sier Anne Alræk Solem, leder for seksjon for alvorlige voldssaker, om pågripelsen nær åstedet.

– Dette er en alvorlig sak, som illustrerer at enkeltpersoner i enkelte miljøer har hatt mulighet til eller iallfall trodd at de kan begå handlinger i Pakistan uten å måtte stå til ansvar for det i Norge. Det er derfor viktig for å oss etterforske disse sakene i Norge for å vise at det ikke er mulig, sier politiadvokat Sturla Henriksbø, som er påtaleansvarlig i saken.

I Norge i over 40 år

Ifølge TV 2 har Oslo-politiet etterforsket saken i stillhet i ett år. Drapsforsøkene skal ifølge politiet ha vært rettet mot slektninger som den siktede hadde noe uoppgjort med.

Den pågrepne er opprinnelig fra Pakistan, men har bodd i Norge i over 40 år. Han er ikke tidligere straffedømt, opplyser Solem. Den drepte kvinnen var mannens kone nummer to, etter at han i 2006 reiste til Pakistan og giftet seg med henne.

– Etterforskningen har foregått uten at den siktede har vært kjent med dette, forteller politiadvokat Henriksbø.

Trippeldrapet i Pakistan

Et ektepar og mannens bror er dømt i den såkalte trippeldrapssaken i Pakistan, der tre personer ble drept i mai 2013. Saken har flere likhetstrekk til den som nå rulles opp. Det norsk-pakistanske ekteparet er dømt for å ha bestilt drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten deres samtykke.

Dommen, som ble rettskraftig da Høyesterett avviste anken i fjor vår, var ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull banebrytende fordi det var første gang nordmenn er domfelt for å ha begått drap i utlandet på utenlandske borgere.

Ekteparet ble dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror fikk 17 år i fengsel.