Gjør Flåklypa-premiere: Hege Schøyen rykket inn som enkefrue etter barndommens heltinner

Hege Schøyen rykker inn som uforlignelige enkefru Stengelføhn-Glad i "Månelyst i Flåklypa", og låner dermed stemme til en av sin barndoms heltinner.
Innenriks

- Jeg husker vagt radioprogrammene, og der var det Aud Schønemann som var stemmen til enkefruen. Det var endel av min barndom. I ettertid i filmen var det Wenche Foss. De var to bautaer som jeg beundret grenseløst.

Det sier Schøyen til NTB og minnes hvordan skildringene gjorde sterkt inntrykk på henne som barn.

- Aukrusts univers var så ufattelig morsomt, så lekent, så barnlig, sier hun varmt.

Lekte i studio

I "Månelyst i Flåklypa" utbryter enkefru Stengelføhn-Glad "Vi har lift off", spretter champagneflasken og holder på å forårsake katastrofe. Replikken "Dette går da veien" høres ganske så dannet, frognersk og Wenche Foss'sk ut, men Hege Schøyen bedyrer:

- Jeg må understreke at jeg ikke har prøvd verken å parodiere eller kopiere Wenche Foss, sier hun:

- Men vi lekte litt i studio - og det var regissøren som valgte en av de retningene som jeg hadde på lager, sier Schøyen, som mener hennes tolkning dessuten krysser litt inn på hennes gamle scenekarakter Florence Foster Jenkins fra "Nattens umusikalske dronning".

- Hun er ikke alvdøl. Jeg hadde ikke hatt noe i mot det - jeg elsker å herme dialekter!

Til gjengjeld må hun takle enkefruens talefeil - hun kan ikke si L.

Ble medskapende

Hege Schøyen har ikke sett det ferdige resultatet ennå, men bare humret og ledd når enkefruen tok form hos dukkeskaperne.

- Det har vært fantastisk moro endelig å få bidra til en karakter før den var blitt tegnet. Vanligvis står vi med headset på øret og hermer etter en amerikansk skuespiller for at det skal stemme med det som allerede er tegnet, og med en oversetttelse som skal stemme med hvordan de animerte figurene åpner munnen. Det er ganske låst å dubbe tegnefilmer: Vi står der med en stork eller fisk eller and og så vips, så er grisen norsk. Nå er det helt motsatt. Man blir medskapende på en helt annen måte, sier hun og forklarer:

- Vi startet vi med uttrykket og så blir karakteren formet. Det er helt fantastisk å se hvordan jeg helt plutselig ble en ferm, ekstravagant, overdådig og særdeles kvinnelig karakter: At min stemme ble til en karakter inne i disse dukkemakernes hoder. Det var så gøy, og frydefullt å se hva de fikk ut av mitt spill og mitt språk.

Flere damer

Det er ikke bare Hege Schøyen som gjør entré i Flåklypa-bygda på film:

I den nye runden med filmatisering - der "Måneferd" er tredje og avrundende film ut - rykket også enkefru Stengelføhn-Glad inn for å styrke en noe svak spinneside:

- Enkefruen er en slags vandrende katastrofe. Hun er ordfører i bygda, glad i publisitet og seg selv, har regissør Rasmus A. Sivertsen uttalt om karakteren, som Hege Schøyen selv har oppsummert som "en blanding av godhjertet, eksentrisk og ganske bestemt.

- Mye arbeid

Kjell Aukrust er elsket for hvordan han i tegning og tekst lot humor og alvor, eventyrlige påfunn og vare stemninger gå hånd i hånd.

- Ofte tror man det som er lekent, tror Men er det høy kvalitet, koster det like mye som andre uttrykk, sier Hege Schøyen.

- Det er like vanskelig å være morsom på en seriøs måte?

- Det ligger mye arbeid i alle uttrykk. Jeg er veldig opptatt av at alle uttrykk er beslektet, del av det samme faget. Jeg skiller ikke så sterkt mellom humor og alvor, jeg elsker hele spekteret, sier skuespilleren, som nå skal prøve å få sett måneferden på en kino nær Riksteatrets turné.

- Jeg er i Narvik, vi tråkler oss nedover med "Kollaps i kulissene" i strålende høstvær, så jeg er langt unna premierefesten. Jeg er på reise med Ingar Helge Gimle, som også har en av "Flåklypa"-stemmene, så vi får heller sørge for å se dette på en kino nær oss et sted i Nord-Norge, funderer hun.

Dette er Enkefru Engelschøn-Glad

Slik presenterer Aukrust-Senteret rollekarakteren som skapte så engasjement når hun traff 1975-filmen at hun måtte navnejusteres fra Engelschøn til Stengelføhn.

* Født 1918

* Frognerveien 22 opg. B. Oslo

* Tok i juli 1945 Wellapermanent og har siden virket noe oppfarende og nervøs. Lanserte i NRK «Innendørs sleggekast» i programposten «Flåklypa Radio».

* Uttaler ikke bokstaven L - da denne var revet ut fra hennes ABC-bok. Under EU-debatten på fjernsynet mellom ja og nei-tilhengere, ble enkefruens sumatrapapegøye «Valentino» så engasjert at den ramlet av pinnen. For å berolige fuglen ga enkefruen «Valentino» en nervetablett. Virkningen kom omgående, da papegøyen kastet seg inn i TV-debatten og skrek: «Ja til valium».

Fakta / "Månelyst i Flåklypa"

* Norgespremiere: 21. september.

* Norsk animasjonsfilm fra Qvisten Animation og Maipo film, som avrunder "Flåklypa"-trilogien der "Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa" (2013) og "Solan og Lydvig - Herfra til Flåklypa" (2015) har vært å se tidligere.

* Regissør er Rasmus A. Sivertsen, mens manus er skrevet av Karsten Fullu.

* Å høre som stemmer: Kari-Ann Grønsund, Trond Høvik, Per Skjølsvik, Christine Hope, Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Kåre Conradi, John Brungot, Fridtjov Såheim, Bjarte Hjelmeland, Steinar Sagen.