Astrid S: – Det som det er vanskeligst å snakke om, er det lettest å skrive musikk om

– Jeg følte jeg mistet kontrollen, sier Astrid S om hvorfor det har gått over ett år siden hun slapp ny musikk.
Innenriks

Det bøter hun på nå: Singelen «Emotion» slippes fredag, og er forsmak på albumet som er i vente i 2019. Og det er sangene til det hun tok et steg til side og valgte å konsentrere seg om.

– Denne sangen her skulle egentlig ut på nyåret i år, sier hun om den lekne poplåten med litt mørkere budskap om et komplisert venneforhold, som hun skrev i Los Angeles en vakker vårdag i fjor. Men så satte hun foten ned, forteller hun til NTB.

Overveldet

– Jeg var overveldet da. Alt hadde gått nonstop, jeg følte jeg mistet kontrollen med alt som skjedde rundt meg. Det beste jeg vet er å lage musikk, men så brukte jeg så mye tid på andre ting; kampanjer, promotering, turneer. Jeg følte jeg trengte mer tid til å skrive låter, finne ut hva jeg ville skrive om og hvordan jeg ville at musikken min skulle høres ut. Jeg kunne holdt koken, jeg er vant til å skrive under tidspress, men kanskje jeg ikke hadde fått gått videre i å utvikle meg som låtskriver?

Og det Astrid S vil, det gjør hun. Etter å ha hatt det hun anslår til "3-4 uker fri på tre år», dro hun til Thailand på ferie i to uker – før det bar inn i studioene til produsenter og låtskrivere over hele verden. Fra Giske utenfor Ålesund til London, Stockholm og Los Angeles.

– Det er som speed dating! ler hun, forteller at teamet rundt henne jobber sammen for å finne «de riktige folkene», og medgir at hun drømmer om å finne «den ene».

Låt er belønning

– Å finne en som alt klaffer med … kanskje det aldri skjer, det er så vanskelig. Men kanskje er det bra med motstand og utfordring også. Noen ganger er de jeg har de beste dagene i studio med, de samme som jeg har de verste dagene med. Men da tenker jeg: «Vil jeg ha musikken, eller vil jeg bare ha en bra dag».

Hun er ikke i tvil. Og belønningen er altså at det blir gode låter. Det sier den internasjonale, norske stjernen at hun raskt merker. Gjerne samme dag, som med «Emotion» – som hun skrev sammen med svenskene Ali Payami, som også er produsent, og Jakob Jerlström.

– Jeg fikk en røff demo som jeg tok med på hotellrommet, og tenkte «fy fader, dette er bra», sier hun ærlig og litt unorsk. Er det noe Astrid S mener hun er, så er det direkte. Også overfor de mange musikalske samarbeidspartnerne.

– Jeg er målrettet og vet hva jeg liker og ikke liker. Jeg er åpen for innspill, men tester vi noe ut, er det på mine premisser. Jeg går ikke rundt grøten.

Tilbake i salen

Nå er hun tilbake i salen, og skal i tiden fremover promotere «Emotion» i Europa, inklusive England, og USA. Samtidig skal hun jobbe med å ferdigstille albumet og lage mer ny musikk. Hun smiler litt når hun medgir:

– Etter å ha brukt 6–7 måneder på bare å skrive musikk, ble det litt lite å skrive om! Jeg opplevde ikke så mye, det var bare nye hotellrom, nye flyreiser, nye studioer. Det som inspirerer meg er livet rundt meg – både mine egne relasjoner til folk, og det som skjer med dem.

Astrid S har slått an med tekster med litt mørkere undertoner, og «Emotion» følger i samme bane.

– Det som det er vanskeligst å snakke om, er det som er lettest å skrive musikk om.

Små stikk

Inspirert av filmer som «Whiplash» og «Black Swan» skildrer hun i «Emotion» et venneforhold med slagside i dynamikken. Hun sier hun gjenkjente noe i filmene om dette med forholdet mellom to venner, at den ene vikler den andre rundt lillefingeren og herser med henne.

– De gir små stikk, de vet hvor de små hullene i rustningen er. Man mister litt troen på seg selv. Men i låten sier jeg «stopp», at det gjelder å stå opp for seg selv! Jeg skriver ofte samtaledrevne, konkrete tekster. Men i «Emotion» prøvde jeg å være vag, så folk kunne tolke den friere, sier Astrid S og utdyper:

– Det er fascinerende at selv om vi alle er like, og opplever mye av det samme, så føler man seg likevel alene om det. Jeg kan skrive om enkle ting og så gir det stor respons. Når det settes ord på det, blir det et fellesskap. I en trøblete verden er det fint at man har musikk som et felles språk, der man er sammen om en helt enkelt følelse – som vi alle kjenner på, uansett bakgrunn.

– De beste

Godt timet kommer det en kvinne bort til bordet og sier hun vil bare vil takke Astrid S for musikken. Den unge artisten lyser opp, og svarer på NTBs spørsmål om hvordan det er å ha en fanskare:

– Det er det fineste i hele verden! Det er overveldende at de gjør så mye for meg, de støtter meg og musikken min, de sender meg kort, bamser, smykker og tegninger. Å møte dem betyr mye.

Astrid S anslår at hun fra scenen skuer utover fans i alderen 12 år og opp mot 22 år.

– De er tydeligst, fordi de kommer gjerne tidligst på konserter for å stå fremst. Men jeg ser på Spotifys demografiske kart at folk som hører på meg, gjerne er i alderen 15 til 30 år.

– Tenker du noe på hvor du skal videre i karrieren?

– For meg fungerer det best ikke å ha noen sykt langsiktig plan. Jeg tar det dag for dag, og hygger meg. Det er sinnssykt spennende å få reise så mye som jeg gjør, og bli utfordret på musikken jeg lager av nye samarbeidspartnere.

Fakta / Astrid S

* «Hurts So Good» har mer enn 200 millioner avspillinger i Spotify, mens «Running Out» har bikket 175 millioner.

* Andre mest strømmede artist i Norge i 2017, og nummer 1 blant kvinnelige artister.

* Tredje mest spilte artist på norsk radio i 2017.

* Har samarbeidet med internasjonale navn som Avicii, Shawn Mendes, The Vamps og
Blonde, og spilte support for Troye Sivan på hans verdensturné.

* Her hjemme har hun samarbeidet med Cezinando, Matoma, Lars Vaular, Philip Emilio og
CLMD.

* Blant låtskriverne hun har jobbet med, er Julia Michaels, Ali Payami, MAG, Oscar Holter, Cass Lowe og earwulf.

* Med debut-EP-en «Astrid S» i 2016 ble hun en av de 100 mest strømmede artistene i verden med mer enn 10 millioner månedlige lyttere på Spotify. Nyeste EP, «Party's Over», ble strømmet mer enn 1,2 millioner ganger første døgnet.

* La ut på verdensturneen «Party’s Over – World Tour» med 55 konserter i USA, Europe, New
Zealand og Australia.

* Singlene «Breathe» og «Think Before I Talk» gikk inn på Spotifys topp 200 in 18 territorier.

* Med «Think Before I Talk» gikk inn på førsteplass i Norge, ble nummer 9 i Danmark og nummer 16 i Sverige og nærmer seg nå 100 millioner streams.

* Vant Årets Spellemann 2017, vant Spellemann for årets nykommer i 2016, og tok dobbeltseier som Årets nykommer og Årets låt på P3 Gull i 2015.

* Publikum stemte henne frem som Årets norske artist på NRJ Awards i 2017, mens hun vant prisen for Årets norske artist på MTV EMA Awards i 2015. Har vært nominert i samme kategori både på MTV og Nickolodeon tre år på rad.

(Kilde: Universal Music Norway)