Camilla Pihl om bokdebuten: – Det kostet meg mye

Hun omtales fremdeles som blogger – og var blant de norske urbloggerne. Men Camilla Pihl har gått videre.
Innenriks

– Jeg er en voksen kvinne med mange forretningsområder, og bloggen min er blitt et nettmagasin, setter Pihl (40) blidt skapet på plass. Å ta ting videre, og ikke stå fast, er viktig for henne.

Så mange ulike virksomheter driver hun og forloveden, Madcon- og CLMD-manager Peter Peters, med at de har laget en egen nettside å henvise til. Kosmetikk, smykkedesign for David Andersen på femte året, et klesmerke som kommer med første kolleksjon til våren, og et nytt nettmagasin med fire ansatte som lager innhold. Det er hennes del – selv om Pihl og Peters er 50-50-partnere i alt.

Men nå sitter Camilla Pihl med debutboken i favnen, og kaller det for «noe av det skumleste hun har gjort».

– Kostet meg mye

I «Pihl i hjertet» forteller hun særs åpent om en vanskelig oppvekst, og hvordan hun som voksen møtte angsten. Det er for første gang hun deler hele historien – selv om hun for to år siden gikk ut på bloggen om at 2016 hadde vært et vanskelig år, selv om det utenpå så riktig så vellykket ut.

– En bok er mer håndfast, den blir her. Prosessen har vært tøff. «Skal jeg dele disse tingene?". Det kostet meg mye, sier hun til NTB.

– Hvorfor gjør du det da, vil mange undre seg?

Camilla Pihl svarer med å fortelle hvordan blogginnlegget om angst fikk en enorm respons. Leserne hennes åpnet seg tilbake, og hun «så hvor viktig det var å dele også vanskelige opplevelser».

– Vi må tørre å være åpne, for angsten for å få angst så noen ser det kan gjøre det verre.

Men hun har en annen motivasjon også, forklarer hun videre:

– Jeg har fått til mye i livet, det kan se ut som jeg flyter oppå. Jeg fikk behov for å vise at det ikke har vært lett for meg. Jeg har lyst til å vise at man kan lykkes selv uten de beste forutsetningene – være en posterfigur for at det kan gå bra, at man kan være herre over sin egen skjebne. At man selv kan velge hvordan man vil se på ting.

Moren sa ja

Den tøffe starten hun sikter til, er at begge foreldrene hennes slet med store psykiske problemer. Hun skriver sterkt om forholdet til den etter hvert alkoholiserte faren, som gikk bort for noen år siden – noe hun også skildrer i «Pihl i hjertet».

– Det er merkelig med familie, man klarer ikke å bryte blodsbåndene. Det er vanskelig på så mange måter å ha foreldre som er psykisk syke.

Pihl smiler mildt på spørsmål om hun er bitter, og sier «ingen vil bli syk». Men medgir at hun var veldig nervøs da moren – som fremdeles bor i en liten bygd i Gudbrandsdalen – skulle lese det datteren hadde skrevet.

– Hun kom til Oslo, jeg satte henne ned i sofaen med manuset. Det var helt stille, jeg ventet på reaksjonen. Hun sa «ja, det er fint. Dette kan hjelpe mange». For det er sannheten, og moren min har også vært åpen. Kanskje hjelper dette henne også.

Summen av små ting

En anmelder har allerede fundert på koblingen mellom sterk oppveksthistorie og de gode rådene som Camilla Pihl også gir til beste i «Pihl i hjertet» – som altså har undertittelen «Når det eneste du kan forandre er deg selv».

For i beste livsstilsbloggstil kommer også råd om søvn, om det å jobbe med angsten, om beroligende teer og sunn mat. Camilla Pihl har forklaringen rede:

– Jeg ville dele små, enkle tips som kan hjelpe alle. Det trenger ikke være så stort, få klarer å legge om livet sitt fullstendig. Når man sliter med angst, er man desperat etter hjelp. Jeg ville vise min vei, kall den gjerne alternativ, men den er uten piller. Jeg sier ikke at piller er feil, men det var ikke riktig for meg. Du får ikke angst om alt er på stell i livet ditt. Hvorfor reagerte kroppen min som den gjorde? Jeg måtte legge om livsstilen, både for kropp og sinn, og det var summen av de små tingene som hjalp meg.

Ut på bokturné

Sittende med bena i lotusstilling på en benk i Operaen, stryker hun med hånden over «Pihl i hjertet», og fastslår likefrem:

– Jeg er stolt av boken, og at jeg klarte å fortelle historien. Jeg føler den har mitt DNA, at sjelen min er i den. Jeg har tatt mange av bildene, jeg har valgt ut de andre, det er «min bok». Egentlig hadde jeg tenkt å skrive en annen bok, men følte at jeg måtte komme med «noe mer». Jeg føler at hele universet mitt får mer tyngde når folk leser hvor jeg kommer fra, at jeg har opplevd noe, har en bagasje. Det er kanskje derfor jeg alltid har hatt denne drivkraften. Jeg kjente ingen da jeg kom til byen. Jeg har ikke tenkt, bare gjort, og aldri vært redd for å falle, oppsummerer hun.

Nå legger Camilla Pihl ut på sitt livs første boksigneringsturné i tiden frem til jul. Der skal hun treffe de hun ellers møter i sosiale medier.

– Jeg har daglig kontakt, får personlige meldinger. Det er rørende at folk forteller meg sine historier og viser meg tillit. Det er til hjelp for meg også, at de er så trygge på meg.

Her signerer hun

* 17. november – Tanum, Oslo City

* 24. november – Ark, Strømmen

* 8. desember – Norli Strandtorget, Bergen