Velferd blir kampsak nummer én for Ap

Velferdspolitikken blir Arbeiderpartiets viktigste sak fram mot årets kommunevalg, fastslår Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Velferd blir kampsak nummer én fram mot valgene i år og 2021, framholdt Ap-leder Jonas Gahr Støre til Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Innenriks

Det er nemlig i velferdspolitikken at de klareste skillelinjene mellom høyresiden og venstresiden kommer fram, framholdt Støre i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag.

Med et bilde av fornøyde unger i skolegården i bakgrunnen fyrte han av startskuddet for valgkampen fram mot høstens kommunevalg. For første gang siden 2013 har Norge fått en flertallsregjering, og opposisjonen på Stortinget er dermed plassert i baksetet.

– Vi begynner på et langt løp. Vi må regne med at regjeringen sitter til 2021. Det er endestasjonen. Men det finnes en mellomstasjon, nemlig høstens kommunevalg. Og hvis vi vinner ett valg, kan vi vinne to, slår Støre fast.

Spisset budskap

Overfor NTB understreker han at budskapet fram mot kommunevalget i september er spisset inn mot velferdsordninger som det i første rekke er kommunenes ansvar å forvalte – som barnehager, skoler og eldreomsorg.

– Det aller viktigste i et kommunevalg er synet på velferden. Det kommer til å bli helt avgjørende, påpeker Ap-lederen, som håper å beholde alle de 202 Ap-ordførerne rundt om i landet – og aller helst få noen til.

På landsstyremøtet, det siste før partiets landsmøte i april, pekte han ut fire områder der høyre- og venstresiden skiller lag, blant dem organisering og finansiering.

– Vi skal ikke gi internasjonale store kjeder et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt, poengterte Støre. Han påpekte også at å åpne for mer bruk av private helsetjenester uthuler budsjettene til offentlige sykehus.

Større ambisjoner

Også hvilket ambisjonsnivå man velger å legge seg på, og hvilke prioriteringer man gjør, er viktig, mener Ap-lederen, som i talen ramset opp hvilke tiltak Arbeiderpartiet vil gå inn for, som gratis skolemat og pensjon fra første krone.

– For Arbeiderpartiet er svaret klart: Vi vil ha bedre velferdstjenester for alle, sier Støre, som også anklager Solberg-regjeringen for å stjele Aps retorikk.

– Vi må se på hva de gjør, ikke hva de sier, slår han fast.

I sitt alternative statsbudsjett har Ap satt av 3,5 milliarder kroner mer til kommunene enn dagens regjering, ifølge Støre.

Åpner for oljedebatt

Også diskusjon om olje og klima, herunder vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, kommer til å prege Norges største parti de neste månedene.

I slutten av januar steg pulsen i partiet da Aps klimapolitiske talsperson Espen Barth Eid åpnet for en debatt om leterefusjonsordningen, der staten tar mesteparten av regningen når et selskap leter etter olje.

Støre har tidligere lagt ballen død, men i landsstyretalen åpnet han for å ta debatten.

– Vi skal ha en levende debatt om hvordan vi skal komme ut av oljealderen og inn i klimaalderen, sa Ap-lederen, men skyndte seg å føye til:

– Som partileder vil jeg likevel ikke si ja til endring av leterefusjonsordningen.

Overfor NTB fastholder han at det ikke er Arbeiderpartiets politikk å endre på rammebetingelsene.

– Hvis du skal få utslippene ned i oljesektoren, er det ikke her du må begynne, sier Støre.

(©NTB)