Samiske filmer får Sundance-muskler

Filmfestivalen i Berlin er godt i gang, og en riktig god nyhet har allerede vanket for Internasjonalt Samisk Filminstitutt.
Innenriks

Det er nemlig inngått et samarbeid mellom International Sámi Film Institute og Sundance filmfestival.

Arctic Indigenous Film Fund, som ble etablert i Kautokeino i mars 2018, har nå inngått et samarbeid med Sundance institutt for å hjelpe fram- og synliggjøre filmskapere, filmkomponister og andre historiefortellere fra arktiske områder, fremgår det av pressemeldingen.

Det ferske samarbeidet ble annonsert av ISFI-direktør Anne Lajla Utsi og lederen av Sundance Institute Indigenous Program, N. Bird Runningwater, under den pågående Berlinalen – der Norge er fokusland på det europeiske filmmarkedet.

I Arctic Indigenous Film Fund inngår aktører fra både Canada, Sápmi, Grønland, Russland og USA. Målet med fondet er å fremme arktiske urfolks filmprosjekter og samproduksjoner med høy kvalitet, som styrker urfolks kulturer, språk og samfunn.

Robert Redfords Sundance filmfestival i Park City er den viktigste filmfestivalen i USA for uavhengig filmer, hvor flere norske filmer har hatt suksess de siste 20 årene.

Regissøren Elle-Maja Tailfeathers mottok i fjor Merata Mita Fellowship Award fra Sundance Institute. Filmen hennes, «The Body Remembers when the World Broke Open» har verdenspremiere i Generation-seksjonen i Berlin I år.

Tailfeathers mor er en Blackfoot fra Kainai First Nation, mens faren hennes er samisk – og fra Norge, skriver NRK.

Den canadisk-norske filmen har mottatt støtte fra International Sami Film Institute og Norsk filminstitutt.