Vera Lynn får norsk portrett i 102-årsgave

Vera Lynn var alle britiske soldaters «sweetheart» under andre verdenskrig. Nå fyller hun 102, og i all hemmelighet har den norske kunstneren Ross Kolby foreviget henne i et bursdagsportrett.
Innenriks

Lynn har fått se et tidlig utkast, men utover det vet ingen andre enn kunstneren selv hvordan det ferdige portrettet ser ut. Det blir for første gang vist til omverdenen når det avdukes på Lynns fødselsdag 20. mars i Royal Albert Hall i London.

Det skriver London Mint Office, som i tillegg kommer med en egen myntkolleksjon i anledning Lynns 102-årsdag, i en pressemelding.

Lynn sikret seg helt spesiell plass i britenes hjerter da hun turnerte som «feltartist» under andre verdenskrig. Da ble hun alle britiske soldaters «sweetheart» og et symbol for håp og motstand mot Nazi-Tyskland med låter som «We'll meet again».

Den blivende 102-åringen, som senest i 2017 ga ut plate, sier hun gleder seg å se Kolbys verk.

– Det var en stor glede å møte Ross i fjor, og jeg er veldig glad for at han maler portrettet mitt. Jeg har sett et utkast og det er utrolig hvordan han har greid å inkludere så mange nøkkelelementer ved mitt liv i maleriet, sier hun.

Kolby, som også har foreviget kong Haakon VII, kong Olav V og Harald V i portrettserien «Frigjøringens konger», sier det er en stor ære å få portrettere Lynn.

– Hun er et symbol på foreningen av land og folkeslag som slo ned verdens mørke krefter i andre verdenskrig. Dette er ikke mindre viktig i dag, og hun er en sann inspirasjon om hvor mye en enkeltperson kan bety i vanskelige tider, sier han.