Wirkola snuser på norsk thrillerfilmatisering – har fått Død snø og Kill Buljo «ut av systemet»

Forfatter Sigbjørn Mostue smiler fra øre til øre når han møter filmregissøren som snappet opp rettighetene til den nye thrilleren hans – lenge før den utkom. Det er nemlig selveste Tommy Wirkola.
Innenriks

Hollywood-regissøren som også har laget norske kultfilmer som «Kill Buljo» og «Død snø», fikk bokmanuset til «Himmelen skal gråte blod» tilsendt av sin norske produsent Kjetil Omberg.

– Jeg leste den i ett. Det er en veldig bra bok, og jeg likte hovedkarakteren, som er en fin vri på en helt i forhold til amerikanske filmhelter. Det er også et komplisert skurkebilde, sier Tommy Wirkola om boken, som starter med en flykapring.

– Siden blir handlingen så mye mer, kapringen er bare første steg. Det er bra å ankre det i noe ekte og aktuelt. Jeg ble hooket, sier Wirkola og medgir at han også «ble veldig rørt» utover i boken. Allerede er han i gang med å skrive førsteutkastet til manus.

– Det er første gang jeg prøver meg på en bokadapsjon! sier han til NTB.

– Beina på bakken

Tommy Wirkola vil også ha regien – forutsatt at det blir film av «Himmelen skal gråte blod».

– Jeg ble veldig beæret da jeg hørte at selveste Tommy Wirkola var interessert. Men jeg har beina solid plantet på bakken, medgir Sigbjørn Mostue, som også tidligere har opplevd at bokrettigheter er blitt oppkjøpt uten at det har resultert i film.

Produsent Omberg sier til NTB at produksjonsselskapet 74 Entertainment, som tidligere har stått bak blant annet «Norske byggeklosser», i løpet av året vil vite om de får en eventuell film opp på beina.

– Nå skal vi først lande et godt manus. Spørsmålet er hva vi får finansiert. Her tror jeg på markedsfinansiering, sier Omberg, som sier at «når det først kommer vind i seilene, kan det gå raskt». Han har avtale med Nordisk Filmdistribusjon, men sier at filmen «like gjerne kunne vært gjort i Hollywood som i Norge».

Vampyrmanus

Også Tommy Wirkola selv er realist. For ting skjer. Blant annet ble hans nyeste regioppdrag, krigsfilmen «War Pigs» med Mel Gibson og Colin Farrell, utsatt på ubestemt tid da kinesiske investorer forsvant grunnet handelskrigen mellom USA og Kina, meldte NRK før jul.

– Filmen kollapset rett før vi skulle i gang. Derfor prøver jeg å få i gang noe for meg selv på regisiden, sier Tommy Wirkola. Han forteller til NTB at han for tiden «har mange skrivejobber».

Blant annet å gjøre filmmanus av tegneserien «Undying Love» – om en ekssoldat som forelsker seg i en kinesisk vampyr, men må slåss mot hennes mektige skaper for å fri henne fra forbannelsen. Der skal «Deadpool 2»- og «John Wick»-regissør David Leitch ha regi, ifølge Deadline.

– Fått ut av systemet

Men i Mostues nye bok, som lanseres denne uken, befinner leserne seg i en mer virkelig verden enn det universet Wirkola ofte frekventerer.

– Jeg har fått «Død snø», «Kill Buljo» og «Hansel og Gretel» ut av systemet. Nå vil jeg jobbe med nye ting. Actionsekvensene i boken føler jeg meg trygg på, så den nye utfordringen er å jobbe med karakterenes reise, sier Tommy Wirkola.

Han roser Mostue for bokens filmatiske oppbygning. Man starter rett i det, og så vikles komplottet opp underveis.

– Jeg ser et stort potensial, sier Wirkola om «Himmelen skal gråte blod».

Første ut i ny serie

Sigbjørn Mostue lanserer sin nye roman denne uken på Cappelen Damm. Bak seg har han et fint knippe fantasybøker for barn og unge, og et krimsamarbeid om hittil fire romaner med Johnny Brenna.

«Himmelen vil gråte blod» blir den første tittelen med Stubberud som hovedperson. Han er tidligere spesialsoldat, nå leder for en gruppe i de hemmelige tjenestene. Og flykapringen som han havner midt oppi, viser seg bare å være starten på noe langt mer grusomt.

– Det er en thriller. Og enhver god thriller bør ha en viss aktualitet og allmenngyldighet. Etter at jeg hadde skrevet den ferdig, viste handlingen seg definitivt å være aktuell, sier Sigbjørn Mostue til NTB – uten å ville røpe mer.