Olsenbanden feires i alle kanaler – 50 år etter premieren på første film

Det legges opp til en helmaks markering av at filmene om Olsenbanden feirer 50 år i 2019.
Innenriks

Det er i forbindelse med filmfestivalen Oslo Pix, som går av stabelen denne uken, at mye av feiringen foregår. Festivalen byr nemlig på et filmmaraton viet Egon Olsen og hans berømte bande.

Samtlige «Olsenbanden»-filmer skal vises: I spennet fra «Operasjon Egon», som er den første filmen fra 1969, til «Olsenbandens siste stikk» fra 1999 – innspilt uten Carsten Byhring, som gikk bort i 1990.

Huset på Kampen i Oslo, der Byhrings rollekarakter Kjell og hans Valborg, spilt av Aud Schønemann bor i filmene, skal utstyres med blå plakett. Ifølge Fanbanden, som sammen med Oslo Byes Vel og Oslo Pix står bak, ble skiltet finansiert av fans fra hele landet.

Og førstkommende lørdag slipper Posten løs sine jubileumsfrimerker viet Olsenbanden, med det som loves å være et eksklusivt Oslo Pix-førstedagsstempel. Det skjer i Festivalgaten mellom kinoene Saga og Klingenberg, til full musikk av Oslo Politiorkester.

I forbindelse med lanseringen blir det også podkastsamtale fra scenen om Olsenbanden som kilde til Oslos byhistorie.

Fanbanden – som består av trioen Johannes Slettedal, Knut Foss og Torgeir Hegna – slipper nemlig løs sin serie om Olsenbanden-filmene på iTunes. Hver episode tar for seg en av de i alt 14 filmene om de tre småforbryterne fra Kampen, og det loves nye historier fra innspillingene – med gjenlevende aktører som gjester.